Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Защо жените не шофират в Саудитска Арабия

Защо жените не шофират в Саудитска Арабия
05.10.17 17:22

Автор: Р. Караджов

Защо жените не шофират в Саудитска Арабия

И днес възрастните саудитки помнят времето когато е можело да шофиратВ края на септември се вдигна шум, че може би Саудитска арабия (въпреки указа на краля) ще разреши на жените да шофират след юни 2018 г. Това бе представено като факт от медиите в света, въпреки, че още не е. Почти никой обаче не знае, че до 1979 г. в Саудитска Арабия, въпреки, че не се гледа с добро око на жените шофьорки, на тях не е забранено шофирането

Но на 20 ноември 1979 г. най-малко 500 въоръжени до зъби последователи на Мохамед ал-Кахтани (който смятат за Махди) превземат Голямата джамия в Мека, която е охранявана от няколко полицаи с палки и пълна с десетки хиляди поклонници. Религиозните фанатици превзели джамията смятат консервативното и религиозно управление на саудитската династия за твърде светско. Исканията им са за изгонване на всички чужденци, изгонване на саудитското кралско семейство (ислямът не признава владетелските династии - държавата трябва да се управлява от духовни водачи) и още по-строги ислямски закони. Терористите са въоръжени с оръжие откраднато от саудитските въоръжени сили, от техни приятели и се радват на значителна обществена подкрепа сред населението.

Опитите на саудитските специални части да си върнат джамията завършват с кръвопролитие, защото терористите са в пъти повече и добре укрепени заедно със заложниците от които са задържали една част вътре в джамията. Извикани са специални части от Пакистан и Франция, но обсадата продължава до 4 декември, когато най-после пакистанските специални части с подкрепа от страна на местната армия и полиция успяват с цената на поредното кръвопролитие да върнат джамията. Убитите терористи, заложници и атакуващи в рамките на обсадата са стотици. 67 от оцелелите терористи са предадени на съд и осъдени на смърт за; нарушаване на светостта на джамията, погрешно идентифициране на Махди*, за убийство на други мюсюлмани и т. н.

Естествено за виновни се обявяват западните държави и западния неморален начин на живот. В Иран са шиити, а не сунити, но аятолах Хомейни обявява, че зад нападението на джамията стои американския империализъм. В много държави с мюсюлманско население от Филипините и Турция, до Емирствата и Северна Африка има огромни демонстрации против запада, а в Пакистан и други страни са опожарени и нападани американските посолства. Кралското семейство още чиито основател Ал Сауд налага уахабизмът (ултраконсервативно движение в сунитския ислям) за да затвърди своят власт над дивите и непокорни племена в Саудитска Арабия, решава да увеличи още повече ролята на религията в кралството, за да задоволи претенциите на голяма част от жителите, прегърнали религията като начин на живот и подкрепящи терористите. Както се казва тук в България ''Глас народен, глас божи!''В следващите месеци и няколко години е дадена още по-голяма власт на религиозната полиция (частна религиозна организация, станала още преди това истинска държава в държавата) и са закрити всички кина в държавата. На вестниците е забранено показването на снимки на жени, в телевизията първо говорителки са задължени да покриват лицата си, а после изцяло жените са прогонени от медиите. В заведения и ресторанти е въведена полова сегрегация, като те се разделят на мъжка, женска и семейна част изолирани една от друга. На жените е забранено да шофират и да посещават болници, освен ако не са придружени от роднина или съпруг. Забранено е да бъдат оперирани, освен ако няма разрешение от страна на лице от мъжки пол, роднина, дори ако случаят е спешен или няма живи роднини. На жените е забранено да пътуват и да правят бизнес освен, ако нямат изрично разрешение или не са продружени от мъж настойник. Което е леко странно при условие, че първата съпруга на пророка Мохамед - Хатиджа е била търговка при която младият тогава Мохамед постъпва на работа. Забранено им е да учат, освен ако нямат изрично разрешение.

В цялата страна религиозната полиция започва да преследва жените за облеклото. И докато в Джеда - град на брега на морето, дори днес може да се видят малко жени с открити лица (там религиозната полиция не смее да налага прекалено брутално властта си), във вътрешността на страната бурката е задължителна иначе следват наказания, от глоби, до бой с камшик. Тълкуването на Корана и хадисите е различно и по време и по настроение на духовния местен водач и по място.  Например днес шефът на религиозната полиция в района на Мека, заявява, че забраната на ихтилат (смесване на половете) няма основание в Шариа, но друг религиозен водач, издаде фатва (религиозно мнение), че поддръжниците на ихтилатите трябва да бъдат убивани. Относно шофирането например, забраните за шофиране при жените обикновено не се налагат в селските райони* така строго, както в големите градове. 

Стига се до още по-голяма крайност, като на жените е забранено и да показват и очите си и трябва да носят гъста мрежа и пред тях. В банките опашките от жени, мъже и семейни се разделят, като се появяват банки изцяло за жени, в които единствено охраната е от мъже, но които трябва да са съпрузи на някоя от жените. Като цяло обаче на работещи жени не се гледа добре, а религиозното обучени в училищата е засилено значително. Общо взето става почти напълно незаконно да си жена, а промиването на мозъци е стигнало такова положение, че почти 90% от самите саудитки са против влизането на жени в управлението, политиката, огромна част са против шофирането от страна на жени и са за спазване на строгите забрани наложени над жените.

През 2017 г. ООН избра Саудитска Арабия за член на Съвета за правата на жените, а левите либерали и медии от години обявяват шарита и ултраконсервативния уахабизъм (наложен в Саудитска арабия едва след 40-те години на 20-век стъпка по стъпка), като част от културното наследство и призовават за мултикултурализъм и спазване на човешките права на религиозните фанатици и тук на Запад. Да се резрешава на религизозните фанатици създаване на шариатска полиция, боя над жените, заробването им, лишаването им от човешки права (мечтата на грозноватите, либерални журналистки-мазохистки, да са робини в нечий харем, където да ядат шамари, като не слушат и да са ползвани за секс от време на време).

* И днес в иранските затвори има поне 2500 затворници осъдени затова, че са се обявили за Махди. 

* Вероятно, като останки от времето, когато босоноги и облечени или по-скоро разсъблечени в дрипи диви саудитки са бродили с камилите и козите сами из пустинята, понеже мъжете или съпрузите им са се излежавали някъде на сянка или са си режели гърлата със съседното племе.ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1582