Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Контрабанда на какао

Контрабанда на какао
24.09.17 21:57

Автор: Р. Караджов

Контрабанда на какао

image

След Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост), Гана е втори по големина износител на какао в света

Срутването на цените на какаото с почти 35 %, което бях споменал че ще се случи, докара Ghana Cocoa Board (Cocobod), Съветът за какао в Гана, контролирана от правителството на страната институция в Гана, която определя изкупните цена на какаото до трудно положение.След Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост), Гана е втори по големина износител на какао в света, а двете страни покриват 60 % от нуждите на планетата от какао. Но докато в Кот д'Ивоар от август 1999 г. пазара на какао е либерализиран, в Гана той е под контрола на държавата. В момента Съветът за какао в Гана изкупува какаото по цена с 33.75 % по-висока от тази в Кот д'Ивоар, което води до силна контрабанда на какао от едната към другата държава, като поне 70 000 тона какао са преминали границата към по-високите цени, а това са около 7 % от обема на произведеното какао в Гана.

Мнозина преминават границата за да купят какао от Кот д'Ивоар при цени от $ 80 за чувал от 64 кг., а после го продават на Ghana Cocoa Board (Cocobod) за $ 107 долара на чувал и прибират разликата. А задълженията на Съветът за какао в Гана са за вече 10 млрд. ганайски седи (GHS), което е около $ 2.25 млрд. и той вече се задъхва, като е оставил мнозина местни фермери да очакват парите си с месеци или с неизкупено какао.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1322