Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Инвестиционна стратегия върху руска рубла

Инвестиционна стратегия върху руска рубла
09.09.17 21:34

Автор: Р. Караджов пред Мариян Йорданов от Investor.bg

Инвестиционна стратегия върху руска рубла 

Ако самите руснаци пет пари не даваха за рублата си, защо да го правя аз?Мариян Йорданов
:

Каква е инвестиционната ти стратегия?

Р. Караджов:

Стратегиите в зависимост от ситуацията изискват и различен поглед или прилагане. Фундаментален, технически, математически цикли, природни и сезонни цикличности, политически събития, отчети или доклади, включително и на ООН по прехраната, например (много са добри – от малкото прогнози на които вярвам са), и всичко, което може да даде някакъв сигнал за промяна или продължение на тренда.

На валутния пазар често внимание може да ми привлече някоя техническа фигура, но от там се започва - разглеждане или осмисляне на фундаментални фактори, очаквани новини. които може да окажат значение, настроенията на останалите спекуланти и техните представи за пазара. Това обаче не значи, че вниманието ми може да не се привлече от чисто фундаментални причини. Например - пазарът на рублата в началото на 2014 годинаЗнаех, че рублата пада още от 2013 г., но ако не бяха събитията в Украйна, едва ли бих погледнал там. Предположих, че украинската гривна ще пада, но тъй като гривна няма как да търгувам на късо, се обърнах към рублата, която е нейна по-голяма сестра. Защо сметнах, че двете ще са свързани? Много просто.

1. Украйна в продължение на десетилетия е била част от СССР, а преди това от Русия. Което значи, че двете икономики са свързани значително и не могат една без друга, поне не и без жертви и от двете страни.

2. Украйна е най-голямата държава в Европа като площ след Русия, което значи, че един разрив с Русия ще значи загуба за руската рубла.

3. Много от олигарсите в двете страни имат бизнес интереси и от двете страни на границата, което ще значи, че и едните и другите ще започнат изтегляне. Това пък значи обръщане на поне част от материалните активи в кеш и обръщането им от гривни и рубли във валута.

4. Намесата на властите в Кремъл още при протестите против Янукович ми покажа, че едва ли Путин ще се примири с изгонването на неговия човек, което означава скрита или явна война и то продължителна. А когато има война – има винаги риск от инфлация, освен ако държавата не е страхотно богата и с много диверсифицирана икономика, а такава нямахме в този случай.

5. Огледах акциите на руските компании, които са на Wall Street - ''Яндекс'' например, с идея да ги скъся, но реших да не се разпилявам с тях, защото акциите на една компания може да се манипулират по-лесно от валутата на дадена страна.

6. Затова започнах да оглеждам технически рублата. Тя обаче не е валута, на която лесно се прилага технически анализ, но стигнах до извода, че ще спадне в следващите месеци до около поне 57 рубли за евро, ако не и до 100.

6. Огледах валутните резерви на Русия и ги сравних с тези по време на войната в Грузия и как е подействала войната на тях. Умножих 2 седмици война (тази с Грузия) на 2 години, и то на много по-широк фронт.

7. Предположих, че ще намалеят и приходите на ''Газпром'' и другите компании, които се занимават с нефт и газ, но аз съм писал за това във форума. Това означаваше, че ще спаднат и държавните приходи, а колкото и да се направи опит да се свие вносът (ембаргото например), то това няма как да стане изцяло, а много от вноса ще мине по нови пътища.

Така открих в началото на годината позиция по-скоро пробна, от която излязох след анексирането на Крим и влязох отново в средата на лятото, когато започна сериозната война в Източна Украйна и бе пробито едно от техническите нива. Спредът бе жесток и още с откриването бях значително вътре, но предполагах, че ще съм прав, още повече, че войната се ожесточи, а близките до преди година нации се намразиха една друга жестоко под влияние на пропагандата и в двете страни.

Трябва да кажа, че следях внимателно и какво се пише из руски фейсбук групи или форуми по финансови въпроси, както и разговарях с не един руснак, който има имоти тук, в България.

Това, което ми направи впечатление, бе, че малцинството, но основно по-интелигентните хора или тези от финансовите среди, не възлагаха големи надежди на рублата. По-късно разбрах и че много руски банки са хеджирали своите позиции в рубли или са открили позиции против родната си валута, а ако самите руснаци пет пари не дават за рублата си, защо да го правя аз?

С покачването добавях, където мога при корекциите, но най-драматични бяха събитията от началото на декември, когато имаше големи плащания по дълговете на руски компании. Това, което бе интересно, обаче бе друго и за него писах в Investor. Например, неясно дали когато Руската централна банка се намесваше, или голяма корпорация продаваше валута, но изведнъж се сключваха сделки с няколко рубли по-ниско, след което пазарът скачаше отново.

Започнах да слагам ордери ниско. Някои от тях бяха прескачани, при други не се сключваха сделки, но при някои имаше такива. Така за броени минути изведнъж човек можеше да отвори на по-ниска позиция и да затвори почти веднага или да я ползва за добавяне.

image

Естествено имаше и случаи, при които лимитираната поръчка се изпълнява, но рублата имаше сделки и на още по-високи нива. Тогава изведнъж светваш в червено и ако си лаком, като нищо може и да изгориш, но ако си бил предпазлив, скоро нивата се възстановяваха. На някакъв шантав късмет на 16 декември излязох от позиция почти на върха, но и там бяха моите максимални технически нива. Спредът отново бе жесток, но печалбите си струваха, а малко след това повечето брокери или спряха търговията с рубли, или качиха жестоко изискванията си за маржин. 

Публикувано в Инвестор на 28.09.2015 г.ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2546