Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Познахме, че пазарът в България ще се срути в есента на 2007 г.

Познахме, че пазарът в България ще се срути в есента на 2007 г.
09.09.17 20:40

Автор: Р. Караджов пред Мариян Йорданов от Investor.bg

Познахме, че пазарът в България ще се срути в есента на 2007 г.Мариян Йорданов

С какви инструменти търгуваш основно, търгуваш ли с акции на БФБ-София?

Р. Караджов

Вече да, макар, че имах дълъг период, в които стоях настрани от борсата в България. Около 9 месеца преди върха на пазара бяхме правили изчисления с един познат, който сега е в Бърно, и с един корабен брокер, като стигнахме до извода, че пазарът в България неминуемо ще се срути в есента на 2007 г. и ще коригира минимум с около 35-40%.
 


Очаквахме спад и на имотите и пукане на имотния балон, както и банкова криза в света. За нас кризата бе неминуема, дори казах на няколко познати с различни бизнеси какво очакваме, но малцина повярваха, което и е обяснимо. Бях писал и в Investor.bg за това, което очакваме с датите и нивата, но когато всичко е прекалено хубаво, никой не вярва, че може да стане лошо, а когато е лошо, малцина вярват, че може да стане поносимо, а после и добрo. Върхът на пазара го познахме с около 3 дни разлика. Една сутрин ме събуди телефонен звън и някой ми каза, че Камен Колчев (човек, за когото съм чувал добри думи от Спасителната служба на Витоша), е излязъл с някакво писмо в медиите и че борсата се срива

Ако тогава можеше да се заемат къси позиции на БФБ, със сигурност щях да ги заема, но това не бе възможно, затова останах като зрител чак до 2012 г. Правителството - тогава на Станишев, допълнително влоши ситуацията, като качи имотните данъци, акцизите и цените на тока и газта, с което допълнително изсмука пари от икономиката. Така спадът вместо 35-40% стана почти 90% и след това пак бе безсмислено да влизам.

Около началото на 2009 г. се забелязаха наченки на възстановяване на пазара и вече започнах да се оглеждам за влизане, но реших да изчакам изборите и първите действия на новия кабинет. За съжаление и той първо качи акцизите, цените за тока, водата и газта (което за мен си е вид данък) и борсата стагнира.

В края на 2012 г. и началото на 2013 г. за пръв път влязох на няколко позиции на БФБ, които държа и днес.

Не гледах на тях като на търговия, а по-скоро като заемане на някакво ниво преди възстановяването на пазара. Така гледам на тях и днес, макар, че ще се наложат  размествания. При една от акциите се спрях на Енерго-про Продажби, а не на Енерго-про Мрежи, защото парите се събират от първата компания. На ЦКБ се спрях, защото искам да имам акции в банка, когато започне следващият кредитен бум, а за банката съм чул, че има сравнително консервативна политика. 

Не очаквам чудеса от Българската фондова борса, но и не мисля, че при условие, че всички борси в света се качват, тук борсата ще остане да лази по дъното. Както казах, на борсата тук гледам с малко по-дългосрочен хоризонт и съм оптимист, ако не за всички дружества, то поне за някои. 

България е зле икономически и обрасла с политика и административни пречки, но има и потенциал, а ако той се остави да се развие, има шансове, които в този случай дори ще са повече от добри. 

Публикация в Инвестор от 28.09.2015 г.ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1548