Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Пазар за милиарди на хоризонта

Пазар за милиарди на хоризонта
28.07.17 15:57

Автор: Siemens AG
Пазар за милиарди на хоризонта

През 2005 година за роботизирани системи са похарчени $ 11 млрд. До 2025 година се очаква тази сума да нарасне до $ 67 млрд.
Докато един промишлен робот е струвал средно $ 150,000 през 2010 г., цената се е понижила до едва $ 25,000 през 2015 г. - 83% намаление само за 5 години.

Преди приблизително четири десетилетия индустриалните роботи започнаха да трансформират производството. Със своите механични, програмируеми ръце те изпълняват задачи като заваряване, боядисване, вдигане и местене на предмети, всичко това базирано на повтаряемост на процесите.

Днешните роботи изпълняват тези задачи и още много други. Сглобяват автомобили, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят. The Boston Consulting Group прогнозира, че по целия свят до 2025 година обемът на продажбите в сферата на роботиката ще надхвърли $ 67 млрд.Самата автоматизация също се променя и следващата голяма стъпка ще бъде постепенното въвеждане на автономни системи. Това означава, че в не толкова далечното бъдеще роботите вече няма да изискват досадно програмиране. Използвайки машинно зрение, датчици за движение, разпознаване на изображение и глас и усъвършенстван нов софтуер, те ще могат да се справят с все по-интелигентни задачи, включително комуникирайки със средата и постоянно учейки се от нея.  Докато един промишлен робот е струвал средно $150,000 през 2010 г., цената се е понижила до едва $ 25,000 през 2015 г. - 83% намаление само за 5 години. Разходите може да не се свият драстично с още през следващите години, но те вероятно ще продължат да намаляват. Компютрите стават все по-бързи и тяхното програмиране все по-интелигентно и от The Boston Consulting Group смятат, че в резултат на това задачите, изпълнявани от роботите, ще се увеличат на 25% до 2025 година.n Илюстративен пример е месопреработката. Това е изключително трудна задача за традиционните роботи, защото месото трябва да бъде нарязано в множество различни форми. Този проблем може да бъде разрешен със система , която сканира парчетата месо в 3D, предава тези данни на роботите и оптимално настройва техните остриета. Това е пример за това как роботите могат да станат по-гъвкави и прецизни и допълнително ще увеличи обхвата на приложенията им в текстилната промишленост, селското стопанство, транспорта, здравеопазването и други сектори.

Според The Boston Consulting Group държавите, които вече разполагат с познания и инфраструктура, които дават възможност за автономни технологични системи, ще станат по-привлекателни за производителите, отколкото тези с ниско заплащане на труда, но изостанали технологично (като България). Допълнителни фактори, които се очаква да ускорят тази тенденция, са намаляващите цени на решенията за автоматизация и увеличаването на разходите за труд.

Финансовият свят бързо реагира на тенденцията за роботизация. Robo-Stox (ROBO Global Robotics and Automation GO UCITS ETF), индекс на компаниите в сферата на роботиката и автоматизацията, съществува от средата на 2014 година. В него са включени акциите на 79 компании, които се занимават частично или основно с роботика. Сред тях са Rockwell Automation, най-големият производител на автоматизирани и IT решения за промишлено производство в света, iRobot, известни с роботизираните си продукти за почистване на пода, и Intuitive Surgical, производител на медицински роботи. Robo-Stox включва и 5 германски компании: Jenoptik, Krones, Kuka, Leoni и Siemens.


ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1039