Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / България е продала оръжия за около ? 870 млн. през 2016 г.

България е продала оръжия за около ? 870 млн. през 2016 г.
14.06.17 19:30

Автор: capital.bg
България е продала оръжия за около € 870 млн. през 2016 г.

България е продала оръжия за € 403 млн. през 2014 г., € 643 млн. през 2015 г., за € 870 млн. през 2016 г.
По данни на националната статистика, потвърдени и през приходите на търговци в сектора, през 2016 г. в България е била произведена, доокомплектована и експедирана военна продукция за близо 1.7 млрд. лв.


Само преди 2-3 г. единственото, което се чуваше за оръжейните заводи, бе за стачки и огромните им финансови затруднения. В повечето им цехове цареше безстопанственост и разруха, а като за капак фалитът на КТБ прекъсна основния източник на оборотен капитал, който ги крепеше. Това можеше да затрие индустрията, ако не бяха се разпалили военни конфликти, и то точно в зони, в които се стреля с оръжие като произвежданото в българските заводи. Завалелите към тях поръчки дойдоха точно навреме.

ВМЗ е ярък пример за това как една държавна, производствена компания, затънала в дългове, изостанала в технологично отношение, с недоволни, ниско заплатени и стачкуващи служители, с ужасяващи условия на труд, само за 1.5 г. изпревари дори частни компании и се превръща във все по-значим фактор във българската военна индустрия. Във ВМЗ работят 4600 души със заплати над 800, 900, 1000, 1100 лв., дълговете са погасени, а в компанията е вложено близо 50 млн. лв. за подобрения. Сред последните придобивки са японски металообработващи машини и робот, който прави по един снаряд на всеки 50 секунди. Много скоро компания ще му правят още няколко такива, които заместват труда на цяла бригада. През 2016 година 5-те специализирани производители на оръжие в България; базираният в Трявна ''ЕМКО'', ''Дунарит'' в Русе, ''Аркус'' в Лясковец, частният ''Арсенал'' в Казанлък* - произвеждащ автомати ''Калашников'' и държавният ВМЗ - Сопот, са произвели и продали военна продукция за 1.7 млрд. лв. Директор на един от частните оръжейни заводи, който не желае да бъде цитиран по име, обяснява, че секторът не би стигнал дотук без усилията по опазване на производствените мощности. ''Шанс е, че се повиши търсенето, но в крайна сметка беше шанс и това, че се оказахме готови да го посрещнем. Когато имаш с какво да произведеш нещо, ти ще намериш и как да го продадеш!'' Ключова имат и оръжейните търговци, с които се работи в добра симбиоза, защото помагат не само с поръчки, но и със схеми за осигуряване на оборотно финансиране. За повечето банки, особено за тези с чужди собственици, оръжейното производство продължава да е в забранителен списък, което ограничава възможностите за финансиране. Вариант е било превеждането на авансови плащания от клиента, за което помага застъпничеството на търговеца, но това има недостатък, понижавайки крайната цена за производителя на оръжия. За да компенсират изпиления марж, компаниите са се принудили да търсят начини за продажба на продукцията си и без посредник. Разбира се, посредниците продължават да имат важна роля, защото спомагат за стъпването на нови пазари и поемането на по-комплексни и скъпи договори. За да смогнат с поръчките, само през миналата година петте завода са наели допълнително 2500 работници и продължават агресивно да търсят кадри със заплати от по над хиляда лева. Мениджъри казват, че вече сключват договори за доставки през 2018 г., като прогнозата е оборотите да се запазят толкова високи поне още 4-5 години. За по-мащабните поръчки говорят данните за реекспорт, с който се доокомплектоват пратките - по оценка на експерти той представлява 10-20% от износа и най-често е на изделия от Чехия, Украйна, Полша, Сърбия, Словакия, Словения. В повечето случаи реекспортът компенсира недостатъчните обеми от България или невъзможността да се освободи капацитет за производство на по-сложни изделия.

В кортежа на президента на Египет е включен автомобил, който е оборудван с български заглушители; оборудване, което блокира в определен радиус дистанционното задействане на взривни устройства. Имаме и предприятие, което произвежда батерии за аварийно захранване за ядрени подводници. Успешно се представят и предприятията в Панагюрище за оптични прибори и системи, в това число за нощно и термовизионно виждане. Трябва да има усилия и политика за съхраняване на производството, но е добре погледът да бъде малко по-дългосрочен, търсещ иновациите, защото да разчиташ само на традиционните изделия и технологии в един така динамично променящ се свят и пазар не е най-добрата тактика. - Христо Атанасов, началник на дирекция в Министерство на икономиката.

* Освен ''Арсенал'' в града е пълно с други предприятия, малки частни цехове, които изработват части за европейски заводи и руските пазари – фамилни, работещи с пълна мощ. Тук се правят хидравлични помпи, сейфове и каси, синтетичен диамантен прах и диамантени инструменти, пружини, медикаменти и др. Националното училище по пластични изкуства и дизайн ''Акад. Дечко Узунов'' е във възход, a ''Кремона'' не просто продължава да произвежда струнни музикални инструменти, главно китари, от 1925 г. насам, а развива и популяризира продукцията си в чужбина благодарение на високата си професионална изработка.
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1021