Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / 10 години по-късно

10 години по-късно
01.05.17 09:34

Автор: Р. Караджов
10 години по-късно

 Може ли да ни бъде полезен пазарът на кредитните деривати?През края на 2006 г. бях казал, че някои особености на валутния пазар и двойката евро-долар дават сигнал, че ''става нещо'' на пазара на валута, на който най-голям обем търгувани сделки, от над 70% се държи от големите банки

През 2006 г. с г-н. Кристиян Рашев, мой клиент и според мен един от най-добрите анализатори на цикли на пазарите, изчислихме началната дата за започване на криза на Уолстрийт, а 9 месеца преди срутването на българския пазар на акции, бях добавил нивата и датата на която ще започне спада на Българска Фондова Борса. Покрай друг от клиентите (корабен брокер) обърнах внимание на Baltic Dry Index и предстоящите проблеми с корабоплаването.

Загубите на някои банки и техни фондове обявени в края на 2006 г. и началото на 2007 г. дадоха сигнал, че едва ли ще останат изолирани. Тогава обаче ми станаха ясни някои диспропорции и бягството от математическите модели на валутния пазар. Използването на подобни модели, технически анализ и някои междупазарни връзки, показаха какво ще се случи в есента на 2007 г. още по-ясно, макар пропадането, да бе дори под нашите първоначални очаквания, които отчитаха минимални 38% спад в цените на акциите и имотите.Всичките ни изчисления бяха въз основа на исторически данни от пазарите на акции и имоти, като имахме слабо понятие за пазара на деривати върху ипотеки и други кредити, но който бе следен от други анализатори, които са били тревога, но чута отново от много малко хора. От графиката е видно, че той е дал много ясен сигнал, много преди започване на истинския спад на Уолстрийт, че нещата не са добре, макар да не е дал точните нива на започващия спад на пазара на акции и този на имоти, който се разви след 9 октомври 2007 г. Кризата започна от есента на 2007 г., но пазарът на кредитни деривати е бил като светкавиците в далечината, преди започващата буря, докато ние с г-н. Рашев и още някои мои клиент, бяхме по-скоро като кабинетни синоптици и социолози, изчисляващи математически модели и проучващи поведението на тълпата.От Goldman Sachs и други банки, използвайки индекса ABX, пуснат на пазара на 17 януари 2006 г. от CDS Indexco и Markit Ltd. (дружество регистрирано на Бермудските острови, с борсов код: NASDAQ: INFO), са започнали да залагат срещу пазара на жилища още през 2006 г., виждайки ясния сигнал, или да хеджират някои от собствените си продукти предпазвайки се от потенциални загуби. Друг за който вече съм споменавал е хедж фондът на Полсън. В някои специализирани форуми, собственици на ипотеки, имоти или по-малки инвеститори в акции от Сиатъл, Лондон, Москва или другаде, също са проявили интерес към индекса, през лятото на 2007 г. когато все още огромната част от инвеститорите в имоти и акции, бяха самодоволни от покачването, което макар по-бавно, но продължаваше и през 2007 г.

Едва ли, дори да бяхме следили с внимание пазара на тези индекси върху ипотечни облигации, щяхме кой знае с колко повече да подобрим нашите прогнози, освен може би да добием още по-голяма сигурност в предстоящия тогава крах. Проучвайки ги може да се установи, че данните от индексите върху кредитни деривати не могат да ни дадат (или поне още не съм измисил как), по-точни нива и дати за пазара на акции и имоти, но може да се направят някои преценки и прогнози над самите индекси свързани с кредитните деривати, а от тях и върху кредитирането.

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1793