Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Канцлерът на Австрия Енгелберт Долфус

Канцлерът на Австрия Енгелберт Долфус
04.03.17 18:34

Автор: Р. Караджов
Канцлерът на Австрия Енгелберт Долфус

На днешната дата през 1933 г., канцлерът на Австрия Енгелберт Долфус разпуска парламента и налага авторитарен режим на управлениеДо 1933 г. всички партии в Австрия с изключение на Комунистическата, са за обединение с Германия. Енгелберт Долфус е против.


Долфус бил малко човече, с много дребен ръст, но имал смелост за няколко и бил герой, като доброволец от Първата Световна Война. Макар диктатор, е един от последните бастиони против нацизма, от който австрийският канцлер се отвращавал и постоянно описвал приликите между СССР на Сталин и Нацистка Германия на Хитлер.Битката на Долфус с нацисти, комунисти пък и с останалите партийци е почти епична, с няколко опита за неговото убийство и с пълното равнодушие на Англия и Франция към съдбата на Австрия. На него са ясни апетитите на нацистите относно Австрия и е решен да брани националната независимост на страната си от немска окупация. Съзнавайки силата на своя северен съперник, австрийският канцлер търси външни съюзници, а Мусолини се превръща в негова основна опора, като Италия става гарант за независимостта на Австрия. Австрия няма нито един друг приятел в Европа. Решен е да възстанови икономиката на страната и се заема със стабилизирането на шилинга, на финансовото равновесие и на реорганизация на основните австрийски банки. През късната пролет и началото на лятото на 1933 г. забранява дейността на комунистическата и на нацистската партия в Австрия, а членовете на двете партии натиква в лагери - заедно. На 25 февруари 1934 г. в нарочната декларация обявява, че страната няма да допусне никакви гонения против евреите. Набляга се, че правителството няма да позволи никаква намеса по така наречените от нацистите ''расови въпроси'' и че те не подлежат на обсъждане дори с Германия. За нацистите в Германия и Австрия това е поредната капка преляла омразата им към опърничавия австрийски дребосък. На 25 юли 1934 г. нацистите правят опит за преврат. Дегизирани с военни униформи, възнамеряват да вземат за заложници всички министри, но заговорът се проваля благодарение на вътрешния министър. Долфус е предупреден в последния момент и се опитва да избяга. Но се сблъсква с нападателите, които го прострелват 2 пъти. Целия в кръв го пренасят в кабинета му, на дивана. До него слагат стол, с чист лист хартия и го карат да подпише отказ от поста на канцлерството, в полза на нациста Ринтелен. Енгелберт Долфус отказва и умира след няколко часа. При новината Мусолини е бесен, а Италия струпва войски на Бренерския проход. Нацисткия бунт бързо е потушен, а Хитлер свири отбой.

Демократичната общност в света е щастлива, че диктаторът на Австрия е мъртъв и че идва демокрацията. Но само 4 години по-късно войните в Етиопия и Испания, толкова са изтощили Италия, че Мусолини вече не може да си позволи да защитава изоставената от всички останали Австрия. Хитлер веднага я окупира. Ако може да се сравни дребният австрийски политик, противник на нацизма с друг диктатор, то такъв е може би португалският Антониу ди Оливейра Салазар.
 ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.078