Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Достъпът до земя - заплаха за оцеляването на фермите в Европа

Достъпът до земя - заплаха за оцеляването на фермите в Европа
10.12.16 20:03

Автор: 24chasa.bg
Достъпът до земя - заплаха за оцеляването на фермите в Европа

83% от земеделските земи в България са в ръцете на само 2% собственици 
Концентрацията на земеделска земя в Европа в много малко ръце е тревожна

В България 83% от нивите са в ръцете на едва 2% едри латифундисти (евросубсидиите в земеделието, отиват предимно в ръцете на тези малцина), сочат данни на Транснационалния институт в Амстердам. Достъпът до земеделска земя е все по-ограничен за фермерите в Европа и е сериозно предизвикателство за оцеляването им. Това стана ясно по време на конференцията ''Достъп до земя за фермерите в ЕС'', организирана на 7 декември в Брюксел в седалището на Европейския икономически и социален комитет в Европарламента. 

Един от примерите за заплахата, посочен по време на конференцията е Шотландия. Там 50 % от земеделската земя е в ръцете само на 500 човека, които живеят основно извън страната. Резултатът е умиращи села, пустеещи райони и отслабваща икономика. От 1999 г. Шотландия се опитва да промени тази ситуация, но среща много пречки, когато местните искат да купят земя от собственици, които живеят твърде далеч от страната. Концентрацията на земеделска земя в Европа е тревожна.В Европа 3% от фермите контролират 52% от земята или 11% от големите ферми над 100 хектара владеят 75% от европейската земеделска земя. В България положението е още по-лошо - 83% от земеделската земя е в ръцете на едва 2% от фермерите. Навсякъде в Европа расте тенденцията да се създават големи ферми. Във Финландия те са се увеличили повече от 5.5 пъти, а земеделската земя, която те контролират - 6 пъти. В Кралство Нидерландия големите ферми са се утроили. Европа вече се изправя пред масов залез на малките ферми - до 10 хектара. От 12 000 000 действащи през 1995 г. до 2013 г. оцелелите са само 8 000 000. Това е намаление с 33%. В Естония положението е още по-лошо. Само за 10 години, между 2003 г. и 2013 г. са изчезнали 62% от малките ферми.

Високата концентрация на собственост върху земята и тенденцията към по-малко, но по-големи ферми (комасацията - за която толкова настояваха повечето политици и медии в България) създават проблеми в икономиката, закриват много работни места, ограничават разнообразието от земеделска продукция и обезлюдяват селските райони. Европейският икономически и социален комитет се опитва да работи върху решения, които да подобрят това положение и апелира за подкрепа на дребните фермери и за по-справедлива и устойчива Обща селскостопанска политика, но проблемите едва ли ще се решат с бюрократични мерки. 

 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1358