Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / 200 процента инфлация за 1 месец

200 процента инфлация за 1 месец
26.11.16 15:30

Автор: Р. Караджов
200 процента инфлация за 1 месец

Венецуела внася 80% от храните си, предимно от Колумбия, Бразилия и САЩ
Въпреки, че в днешни времена селскостопанската икономика добавя много малък % към БВП в развитите държави като ЕС, САЩ или Япония, нейното съществуване и просперитет е от съществено значение особено при кризи в износа на останалата продукция, когато е невъзможно да се внасят храни


Откакто Китай спря кредитите за Венецуела, валутата на страната се обезцени с около 200 % за един месец, а инфлацията не дава тенденция да спира. Еврото вече се търгува за над 3150 боливара, а доларът за над 2792. В резулат на поредния социалистически експеримент (те винаги са неуспешни) икономиката на една от най-богатите в миналото страни в Латинска Америка - колабира. Много от производствените фирми в страната, като някои производители на кафе - работят едва с 5% от капацитета си, производството на селскостопанска продукция се срути, производството на цимент се е свило до 40%, строителният сектор работи едва с 10% от капацитета си според Камарата на строителите, с толкова работи и производството на стомана, а рафинериите за петрол - едно от последните останали още производства във Венецуела, работят с между 30 и 40% от капацитета си поради липса на резервни части и инвестиции в оборудване.

Въпреки, че в днешни времена селскостопанската икономика добавя много малък % към БВП в развитите държави като ЕС, САЩ или Япония, нейното съществуване и просперитет е от съществено значение особено при кризи в износа на останалата продукция. Държавата славеща се в миналото си с богатата си хранителна продукция и животновъдство, днес има само 4% от земеделието си върху БВП, колкото едни развити държави като Холандия например, но за разлика от тях, внася огромна част от храните си (80%). Земеделието е нереформирано и притиснато от десетилетия до стената заради износа на петрол. Проблемите в земеделието на Венецуела са още преди Чавес. В последните 80 години страната традиционно е обърнала гръб на земеделието за сметка на петрола, което все още остава в латиноамерикански тип - големи латифундии и малки производители. И днес 70% от земята във Венецуела се държи от само 3% от земеделските производители, а най-сериозния опит за реформа и оземляване е правен в 60-те години и то с много частичен успех.По време на високи цени на петрола местните жители заобикалят местните производители и купуват вносни храни, а когато цените на петрола спаднат, местното производство на храни притиснато до стената от десетилетия, не може да осигури прехраната. След идването на Чавес на власт проблемите само се задълбочиха с политиката на контрол и регулация на цените. Фермерите в продължение на десетилетия работещи с нисък марж на печалба се наложи да го свият още повече при управлението на левицата. Производството на месо е спаднало с 80%, а това на агрокултури с около 50%. Въпреки, че страната има големи площи от обработваема земя и климат подходящ за земеделие и животновъдство тя е между най-големите вносители на мляко, но вносът на храни във Венецуела се е свил с 50% за една година. Чавес започна поземлена реформа, но тя приключи само с отнемане на земята на някои (само някои от големите собственици). Липсата на правосъдна система, високата престъпност и безнаказани грабежи по селата, допълнително влошават положението. Държавата толерира престъпността и кражбите както прави тук, защото престъпниците винаги са били най-верните избиратели на левицата.

Добитъкът като в България се краде директно от фермите и се товари на камиони. Полицията не реагира, а правосъдието не дава никакви или само символични присъди на крадците (в редките случаи, ако те въобще стигнат до съда) дори в случаите когато грабежът на селскостопанска продукция е бил придружен с насилие или убийства. И докато големите латифундисти донякъде с по-големите си ресурси могат да си позволят охрана, малките и средни фермери се разоряват ограбени още преди да са изнесли продукцията си на пазара. Това води и до елиминиране на някои производства като цяло. Ако човек не може да опази птиците си в птицефермата, кравите си, или останалата си продукция от грабежи ще се занимава ли с тях? Да ви е познато това от българската действителност?  

Когато харесвания от леви либерали и нарочен от медиите за ''харизматичен лидер'' Уго Чавес идва на власт във Венецуела, 30% от населението живее в гета - сега този процент е 50%. Само 6% от населението се е възползвало от програмата на управляващата левица за осигуряване на жилища. 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1503