Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Египетският паунд се обезцени драстично

Египетският паунд се обезцени драстично
04.11.16 23:54

Автор: Р. Караджов
Египетският паунд се обезцени драстично

Валутата на Египет бе под силен натиск в последните години
Валутните резерви на страната се срутиха драстично още между 2010 и 2013 г. с 62.683%

Египетският паунд обезцени официалният си курс с 55.265% за част от секундата на 3 ноември, в мига в който се разбра, че египетската лира става част от свободната валутна търговия. Днес валутата на страната се обезцени с още 13.047%. Валутата на Египет бе под силен натиск в последните месеци, тема която вече съм споменавал, след като туризмът в страната който носеше над 14% от БВП се срути. Валутата тръгна да се обезценява още след така наречената Арабска пролет, а новото правителство на Египет което дойде след военен преврат завари икономиката вече в доста отчайващо състояние.

Валутните резерви на страната бяха спаднали от началото на Арабската пролет до военният преврат който спаси страната от разруха, събаряне на историческите паметници и огромно кръвопролитие с 62.683%. Военните които свалиха с преврат демократичния (според журналистите по света) президент Мохамед Морси, завариха само $ 13.448 млрд. в хазната, при $ 36.038 (върха на валутните резерви на Египет) преди започване на ''демократичните процеси'' през края на 2010 г. и уличните изяви на ''местните красиви и интелигентни'' млади (и не толкова) хора.
 


Въпреки, че новата власт на военните успя да увеличи леко валутните резерви, валутата на страната вече трудно се подаваше на контрол. Изкуственото задържане само влошаваше ситуацията и доведе до появата на черен пазар на валута. Египет е и перманентен вносител на храни (най-вече пшеница), лекарства и други стоки от първа необходимост. В последните месеци валутата бе започнала да изчезва от страната, като голяма част хората с валута предпочитаха да я продават на черния пазар с до 20% или с над тези проценти разлика, вместо на официалния пазар и през банките. Валутата бе спряла да влиза в банковата система на страната, а опитите на централната банка да обуздава процеса, бяха безрезултатни. Според местния бизнес и чуждите инвеститори, опитите за валутен контрол само влошаваха положението. Банките и валутните бюра останаха почти без работа, като хората ги използваха единствено за справка относно валутните курсове, а сделките ставаха на черно в околните кафенета, магазини или на тротоара.

Заедно с обезценяването на египетската валута на официалния пазар от 2 дни насам, черният пазар на валута понижи пък цените си като в момента курсовете са почти изравнени. Сега с освобождаване на валутния режим и с неговата либерализация, Египет ще има възможност да подобри външната конкурентоспособност на Египет, да подпомогне износа и туризма и да привлича чужди инвестиции. Отварянето на валутния пазар позволява и отпускането на спасителен заем от $ 12 млрд., договорен вече през юли и август.
 ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0768