Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Случай от началото на септември поставя под съмнение балансите на Wells Fargo

Случай от началото на септември поставя под съмнение балансите на Wells Fargo
21.09.16 22:20

Автор: Р. Караджов
Случай от началото на септември поставя под съмнение балансите на Wells Fargo

Със сигурност счетоводният баланс на банката не е актуаленСлужители на банка Wells Fargo са разкривали фалшиви сметки и са начислявали такси, за да изпълнят плана на банката и да вземат бонуси

В края на октомври 2011 г. бях писал, че очаквам акциите на Wells Fargo (NYSE: WFC) да се качат с около 70-75%. Покачването се състоя, като 75% повишение бяха достигнати през март 2014 г., а до юли 2015 г. акциите се качиха със 116.10% спрямо нивата си от 27 октомври 2011 г. Това покачване бе изчерпано, като от лятото на 2015 г. насам, акциите са слезли с $ 12.17 от най-високото си ниво $ 58.76.  

Според прокуратурата в Лос Анджелис служителите на Wells Fargo провеждат широко разпространена практика, да откриват банкови сметки на клиенти, без тяхно знание и да налагат услуги, от които те не се нуждаят. От поне 2011 г. служители на банката са открили над 2 000 000 разплащателни и кредитни сметки по които са начислявали такси. Те са премествали средства от съществуващи сметки на клиентите в новосъздадени от служителите, без знание и съгласие на клиентите, като тази практика е била широко разпространена.
 


Правили са това, за да изпълняват плана за продажби и да получат бонуси. От Федералното бюро за защита на потребителите в САЩ заявиха, че банката ще бъде санкционирана със $ 185 млн. глоба, а Wells Fargo ще трябва да върне на клиентите надвзетите такси. Ръководството на Wells Fargo & Company вече е уволнило 5300 служители, заради това, че са откривали сметки без да уведомяват клиентите и са събирали такса за обслужването им. Wells Fargo е най-голямата американска банка по пазарна капитализация, има 40 млн. клиенти на дребно, а в нея работиха 268 000 души, през юни т. г., преди масовите уволнения. Броя сметки на фона на огромния масив на банката, както и глобата не са големи, но случката показва, че със сигурност счетоводния баланс на банката не е актуален и волно или не, е бил фалшифициран. Не е ясно и дали няма да бъдат повдигнати други обвинения въпреки, че ръководството на банката показва готовност да сътрудничи. Това обаче не сваля поне според мен подозренията, че на средно мениджърско ниво са знаели за случващото се или е ставало с тяхна благословия. Със сигурност много директори на клонове са замесени, а е много вероятно това да не е единствения начин за източване на банката и клиентите за бонуси, като се фалшифицират отчетите с фиктивни продажби на услуги. 

Показва, че най-висшият мениджърски състав, не е следил дейността на служителите си с нужното внимание, нито е обръщал внимание на жалби на клиенти, каквито несъмнено е имало, щом са намесени Федералната комисия по търговията (FTC), принадлежащото към нея Бюро за защита на потребителите и Прокуратурата. На 19 април тази година описвайки очакванията ми за големите банки (Акциите на големите американски банки) бях отбелязал, че Wells Fargo са ми още съмнителни и явно съм имал право.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1174