Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Ирано-иракската война

Ирано-иракската война
20.09.16 13:26

Автор: Р. Караджов
Ирано-иракската война

На 22 септември през 1980 г. започва една от най-безсмислените и кръвопролитни войни в света - Ирано-иракската война
Иран подкрепя кюрдите в Северен Ирак и има желание да изнася своята току що завършила ислямска революция, а Ирак има териториални претенции към Иран и смята с право, че той е отслабен от чистките извършени в иранската армия


Ирак напада пръв, с което дава началото на войната. В първите седмици на войната цените на петрола се качват, от $ 60 почти на $ 80, но с нейното напредване падат драстично до $ 20 и дори танкерната война, в която всеки от противниците унищожава танкери, петролни кладенци и рафинерии на противника не променят нещата. Блокирането на Ормузкия проток също не оказва съществено значение върху цените на петрола.

Въпреки, че продава оръжие и на двете страни в конфликта Съветския блок негласно поддържа Ирак. Страните от НАТО въпреки неутралитета си, също подкрепят Ирак в конфликта и се стига до намеса на американски кораби като ескорт на танкери и открит конфликт с Иран.Най-много оръжие на воюващите страни продават СССР, Франция, Китай, Чехословакия, Полша, Португалия и Югославия. България се отчита с продажби за над половин милиард $ по време на целия конфликт продължил 8 години, почти колкото печели и Испания от оръжия. Част от сделките сключени от двете държави са тайна и досега, защото особено Ирак регистрира много фиктивни дружества по света за да скрие истинския размер на вноса си, както и какво точно внася. Иран също ползва посреднически компании за да замете следите си, а Западът, Съветския блок или Китай, често замижват за някои сделки. Чрез аферата Иран - контри и САЩ се оказват замесени в продажба на оръжие за Иран, а Франция си действа почти явно. Въпреки това, основният доставчик за Иран са Източния блок и Китай. Което е допълнителен проблем за Иран, защото до революцията той е с американски оръжия, а по време на самата война се налага да ги замества с такива произведени в Социалистическия лагера, които са съвсем други модели и стандарти. През тези години стандартите на НАТО и Варшавския договор са съвсем различни, което поставя Иранската армия на истинско изпитание, което и обяснява големия брой жертви. Турция не продава оръжие, но въпреки ембаргото или точно заради него се оказва печеливша от войната, защото и контрабандата и официалната търговия с двете страни процъфтява. Финансовите загуби от войната се равняват на около $ 1.2 трилиона за двете страни на конфликта. Ирак е във фалит в края на войната. Иран има по-малко финансови загуби, въпреки, че също реално е във фалит, но само защото човешките жертви са много повече от иракските и живота на войниците е заменял недостигащата техника. 

Жизненият стандарт и в двете страни спада драстично, погром има над медицинското обслужване, образованието и почти всички области на цивилния живот. В Иран това и особено многото жертви във войната, води до разпадане доверието в ислямския морал. Религиозните водачи на страната смекчават режима към населението, относно неговото прилагане. Последиците от войната и в двете страни се лекуват все още, а Ирак преживява оттогава насам още 3 войни, а в момента води още една. Някои производства в Иран така не се съвземат и днес, толкова години след края на войната в 1988 г.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0798