Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Успешният министър на финансите, който съсипа държавата

Успешният министър на финансите, който съсипа държавата
29.08.16 23:03

Автор: Р. Караджов
Успешният министър на финансите, който съсипа държавата

На днешната дата през 1619 г. е роден Жан-Батист Колбер
Министър на финансите на Франция от 1665-1683 по време на управлението на крал Луи XIV


Въпреки суперлативите за него в историята, основната вина за съсипването на Франция през следващия 1 век е негова. За периода след него, Франция окончателно изостава от Англия която се възползва от частната инициатива за да търси нови търговски пазари и развива своята промишленост. Колбер мрази свободната търговия, смята конкуренцията за вредна и въвежда активна държавна намеса в икономиката. Спира частната инициатива, но изгражда зле работещи държавни промишлени предприятия, някои от които съществуват и до днес и все още не са станали особено рентабилни.

Чрез неговата система за поддръжка на корпорации, всеки отрасъл от икономиката остава в ръцете на определена привилегирована буржоазия, но са отрязани всякакви възможности за израстване от по-ниските социални класове, което обрича индустрията, бизнеса, прогреса и хората на застой.
 


Френските фермери и малки манифактури били оставени в задушаващата прегръдка на средновековните занаяти и строго регулираните търговски гилдии. По времето на Колбер са издадени над 150 указа за регулации на производствените и търговски корпорации. В новите държавни компании са привикани работници от чужбина, но е забранено на френските работници да емигрират дори да получат предложение за по-високи заплати в чужбина. Били въведени за пръв път държавни цени на зърното и забрани за свободната му продажба, което води до редовни цикли на дефицит, глад и повишена контрабанда следващите десетилетия. Качил силно данъците, като освободил от него църквата и благородниците създавайки силно класово общество на привилегировани. Възстановил безплатната трудова повинност - нещо което хората са смятали за останало в средновековието, но сега в полза на държавата. Селяните били принудени да зарязват фермите си и работят извънредно за поддържане на инфраструктурата и често грандомански, понякога смислени и полезни, но понякога и безсмислени държавни проекти. В историята за периода пише, че Франция е силна държава, но истината е, че още при Колбер с новия икономически механизъм, тя изпада в застой, който следващите десетилетия се превръща в редовни кризи. Докато Англия се индустриализира, Франция остава предимно селска държава при това с вече силно регулирано селско стопанство, в която новостите и техниката проникват трудно поради липсата на конкуренция в бизнеса. Във външната търговия Колбер залага на създадената насилствено чрез сливане на 3 дружества French East India Company, но въпреки първоначалния и успех по набиране на капитал, компанията почти никога не е рентабилна за разлика от холандската Vereenigde Oost-Indische Compagnie и английската East India Company. Всички компании създадени от Колбер и регулиращи външната търговия се оказват неуспешни за разлика от британските, а държавните компании вътре в страната въпреки жестоките регулации за качество - неконкурентоспособни на външните пазари. 

С малки изключения по времето на Луи XV и опитите на Жак Тюрго по време на Луи XVI, икономиката на Франция е така силно в монополи и концесии, че следват финансова криза след финансова криза засилени и от разходите по нелепите войни който води кралството. Напрежението създадено от регулациите на Колбер е една от основните причини за избухване на Френската революция от 1789 г. Окончателните останки от колберизма и нео-колберизма довели държавата до перманентен финансов колапс, са ликвидирани едва по време на Директорията, но съществуват още и днес в някои социалистически и леви идеи за регулираната икономиката.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0908