Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Навлизането на парата в комерсиалното корабоплаване

Навлизането на парата в комерсиалното корабоплаване
17.08.16 10:25

Автор: Р. Караджов
Навлизането на парата в комерсиалното корабоплаване

Като отговор на тази навлизаща конкуренция, строителството на кораби с платна се усъвършенства до краен пределБързия търговския успех на North River Steamboat в превоза на пасажери води в следващите десетилетия до яростна конкуренция в корабоплаването


На днешния ден през 1807 г. в САЩ 1807 г. е изпробван North River Steamboat често погрешно наричан Clermont, първият комерсиален пътнически параход в света създаден Робърт Фултън с подкрепата на инвеститора Робърт Ливингстън, тогавашен посланник на САЩ във Франция и с двигател произведен в Англия от Джеймс Уат. 

Робърт Фултън е създател на една от първите подводници, няколко години по-рано Nautilus, която опитва да развие първо за Директорията и Първия консул Наполеон, а после за Британското адмиралтейство. Създател е също (през 1814 г.) на първия изцяло парен военен кораб - плаващата батарея Demologos, прекръстена на Fulton след смъртта на създателя си. Но заслугите на Фултън са значително по-големи и не се изчерпват само със създаването на първия изгоден в комерсиално отношение параход.
 


Той пръв открива метода за взаимно обвързване на корпуса, машината и гребните колела, т. е. прави откритие, което позволява да се пресметне точно силата на съпротивление на бъдещия несъществуващ още кораб и потребната мощност на двигателите нужни за да го задвижат. Никой преди Фултън не е поставял по този начин въпроса за практическото пресмятане на хидродинамичното съпротивление. Бързия търговския успех на North River Steamboat в превоза на пасажери кара Ливингстън и Фултън да започнат втори кораб през 1809 г. на име Neptun, последвано през 1811 г. от парахода Paragon. Успехът им в превоза на пътници и товари е толкова голям, че речното параходство в САЩ само за няколко години обхваща всички големи реки. Когато Робърт Фултън умира през 1815 г., той е пострил общо 17 параходи, а още 6 са построени от други корабостроители, използвайки неговите планове. В Англия параходите навлизат по-бавно, едва след 1833 г. Параходите са по-бавни от платноходите, но имат предимство по отношение на постоянната си скорост благодарение на която могат да се предвидят сроковете за доставка и да се създаде разписание. Като отговор на тази навлизаща конкуренция, строителството на кораби с платна се усъвършенства до краен предел, а водещите корабостроителници първо в САЩ, после в Англия започнали да строят т.н. клипери. До 60-те години на 19 в. параходите все още не успявали категорично да изместят корабите с платна от океанските стокови превози, но през 1860 г. стигат до 32%, а през 1870г. - 49% от превозния капацитет.

Изместването на ветроходите дори от линиите за далечно плаване започва през 1881 г. след 42-денонощния рейс на парахода Aberdeen от Англия до Австралия само с едно спиране за зареждане с въглища. В резултат на появата на парахода, отчасти и вследствие на усъвършенстването на платноходите, през периода между 1820-1840 г. фрахтовете за морски превози спаднали средно с около 30%, през 1840-1860 г. с нови 46%, а до 1880 г. с още 6%.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.068