Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Докъде ще доведе социалния експеримент във Филипините?

Докъде ще доведе социалния експеримент във Филипините?
05.08.16 23:36

Автор: Р. Караджов
Докъде ще доведе социалния експеримент във Филипините?

Марихуаната вероятно ще е легализирана до няколко години, а на чуждите и местни инвеститори не им пука от войната с наркодилърите
Новоизбраният президент на Филипините Родриго Дутерте даде заповед на силите на реда да стрелят при операции срещу организираната престъпност или срещу престъпници, които оказват съпротива при арест


За разлика от Европа където се провежда социален експеримент по толерантност, в далекоизточната страна, след като дълги години е бил успешен кмет, президентът на страната избран демократично, чрез избори, с голямо одобрение - обяви ловен сезон за престъпници. Търговците на наркотици бяха поставени извън закона и бе дадено право на всеки да ги отстрелва по свое усмотрение. 

Проблемите във Филипините бяха наистина наболели, а страната рискуваше да се превърне в нова Ямайка, Колумбия или Венецуела. Поради суровите закони в околните на Филипините страни, където наркотрафикантите по закон подлежат на дълги години затвор, бесилка или растрел, тежката иначе като цяло, но по-лека от на околните страни съдебна система (отмениха смъртното наказани през 2006 г.), стана магнит за всякакъв вид измет и гара разпределителна за наркотрафика в региона. Китайските триади също заеха ключови места, търсейки място за бизнес в Манила. Наркомафията започна да купува постове, високи чинове в армията и полицията, кметове. 

Заедно с отстрела на наркоразпространители, властите са започнали арести и разследване срещу генерали, кметове, чиновници заподозрени или вече с доказани връзки с организираната и неорганизирана престъпност, както и срещу финансисти, занимаващи се с пране на пари от наркотици. 

Няколко думи за Дуарте

Дуерте е опасен за левите либерали тип защото неговия така наречен от тях ''популизъм'' работи. Открито се подиграва на левицата и комунистите, за което бе отново критикуван тези дни. Той е бивш кмет на град Давао, трети по големина град във Филипините. Град Давао бе прочут с това, че от десетилетия бе средище на криминална и политическа измет. Гражданите в един момент са така отчаяни, че в 80-те години си организират нещо като филипински вариант на ескадроните на смъртта в Латинска Америка, за да се справят с криминално-политическата измет. 

Нивото на криминалната престъпност леко пада, но промяната идва с избирането на Дутерте за кмет. Там той се прочува с това, че използва крути мерки срещу престъпността. Давао от царство на наркомафията и престъпността се превърна в едно от най-сигурните мяста на Филипините, именно благодарение на Родриго Дутерте. Едновременно с мерките си против наркомафията Дуарте наля пари и в изграждане на рехабилитационни центрове за наркомани в града.

Твърди му мерки срещу дегенератите спечелиха по категоричен начин гласовете на цялата нация и Дутерте стана президент с предизборно обещание да разчисти целите Филипини. В момента го изпълнява, а дали ще успее, ще видим.

 

Бизнес центъра на Манила е в рязък контраст с копторите на други места


Родриго Дутерте е всичко което западната медийна гилдия не обича. Грозен, не е секси, въпреки доброто си образование използва праволинеен и понякога дори нецензурен грубиянски език, обича да нарича нещата с истинските им имена без да се притеснява, че някой ще му се обиди. Нарече новия папа ‘’Лицемерен кучи син’’, после му се извини от немай-къде, но отказа да се види с него във Ватикана. Което няма нищо общо с обичайното изискано, литературно-правилно нищоговорене на засуканите баркови фрази и клишета, впечатляващи журналистите. Това, че се е справил доста добре като кмет няма значение, защото за тях е важен начина по който го прави, а не крайния резултат.

Какво завари като зае поста?

Само за първите 6 месеца на 2015 г. във Филипините са извършени 885 445 регистрирани престъпения, изнасилвания, убийства, кражби, отвличания, джебчийство, трафик на хора, детска проституция и грабежи. Това бе с 46% повече от предходната година. Високото ниво на престъпност бе станало значителен проблем в градските райони на Филипините. Предвид загрижеността за сигурността дори на служителите на правителството на САЩ бе препоръчвано да искат разрешение от посолството в Манила за пътувания из страната. В страната върлуват и всякакви борци за свобода, от градски и магистрални банди, до партизани в джунглите и терористични групи.

Например Комунистическата Нова народна армия (NPA) е насочена против чужденците (империалисти) и заплашва гражданите ангажирани с бизнес и управление на собствена дейности (мръсни частници). Подобно на други борци за свобода и демокрация и комунистите изискват "революционни данъци" от местни и чуждестранни фирми, от фермерите отглеждащи собствена продукция или марихуана, от наркотърговците и фабриките за амфетамини. Освен събиране на данъци борците за свобода се занимават с изнудване, заплашвайки електрически съоръжения, телекомуникационни кули, мостове и т.н. за да предявят своите искания за откуп. Друг оператор на демократични ценности и които се издържа от престъпна дейност е Ислямски фронт за освобождение (MILF). Филипините са предимно католическа страна, но на кой му пука? През септември 2013 г. MILF и MNLF (други борци за свобода и демокрация) започнаха мащабна обсада на град Замбоанга, превзеха го, разграбиха до, избиха много хора, други взеха като заложници за откуп, а града изгориха.

Освен тях има ASG, AKG, LMG, KFR и още един куп демократични или терористични организации, които в голяма част се захранват от наркотрафика или производството на наркотици, както бе случая с левите колумбийски, боливийски, венецуелски и други партизани. Освен с амфетамини, хероин и в по-малка степен с марихуана, част от бизнеса им са отвличания за откуп или за кеф.  

Вече са убити над 600, а други над 56 000 са се предали

Откак е започнал социалния експеримент, са убити малко над 600 човека, а според либералните западни медии над 700, 800 или там колкото зависи от фантазията на редактора на медията. Според западните журналисти част от застреляните са невинни, защото ‘’живеели бедно, нямали огромни имения и скъпи коли като по филмите за наркомафията!’’ Ъ-ъ-ъ-ъ-??! Какво ни казват подобни материали? Изумително непознаване на ъндърграунда и ‘’материала’’ за който пишат, не само във Филипините, но и в собствените им страни, откъдето произхождат журналистите. В такива случаи казвам, че ‘’гледат много филми!’’ Уличните нарокодилъри не само нямат имения, а често са на най-ниското стъпало на социалната стълбица в ъндърграунда и живота въобще. Дори в България това са предимно отрепки живеещи в коптори, без пари и приличащи на олигофрени с долнище от анцуг Адибас. Ако някой ви каже, че се изкарват големи пари като продавате амфетамини, хероин, кокаин или марихуана на наркомани и клиенти, лъжете се. Да сте виждал извън киното забогатял уличен дилър? Пари вадят главно тези които покровителстват този вид дейност. Съдии, прокурори, полицаи, търговците на едро и донякъде на средно ниво. Надолу надниците са по-ниски и от на сезонни земеделски работнички с мотики на нивата. Жертвите засега са предимно такива, но известно е, че те се отчитат нагоре, така че част от приходите на върхушката секват.

Друга последица е , че над 56 000 криминални типове са се самопредали в полицията и са признали греховете си. Полицията няма какво да прави тази огромна маса разкаяли се (няма място в затворите) и след като ги подържи малко, опердаши или накара да направят някакво физическо усилие – лицеви опори както четох, им слагали гривна на ръката (да не ги застреля някой) и ги пускали. Дали има убити не-престъпници? Вероятно има и такива които са застреляни от комшията си, че са му ритнали котката, но едва ли са повече от единици.

Как гледат в чужбина на социалния експеримент?

Освен на малко по-гнусливите, левите и на медиите на никой друг не му пука. Pamilihang Sapi ng Pilipinas - Фондовата борса във Филипините се е качила от май насам с 14.12%, доходността по държавните облигации е паднала от 5% в края на април на 3.2% сега, данъците не са качени и засега няма да се качват, валутните резерви на страната се качват скоростно от април насам, което значи, че икономиката на Филипините поне засега е във възход. Чуждите инвеститори не се впечатляват особено от ставащото и за първите седмици след започване на чистката, са се качили в сравнение със същия период на миналата година. При това историята ни показва, че подобни видове социална дейност не продължават прекалено дълго. Вероятно когато убитите стигнат някаква критична маса, вероятно още в близките месеци, ловния сезон ще бъде закрит. Чистката и по-голямата сигурност по улиците вероятно ще доведе до покачване на цените на имотите, а държавата като по-добра за инвестиции, ако се хеджира валутния риск, който не е и висок, тъй като в последните 15-20-тина години филипинското песо се върти около едни и същи нива.

Дали одобрявам ставащото?

Дарвинист съм, въпреки това по принцип не, но мижам! Мисля, че не е добре да се прави пред децата по улиците, но може би този шок и психо-травма ще ги откаже от този вид дейност. И вместо да мечтаят да станат гангстер с ланец като от киното, ще поискат да станат космонавти?! Времето ще покаже, но има наистина шанс едно цяло поколение да се отврати от престъпния начин на живот.
Интересно е и как Родриго Дутерте ще се справи с другите проблеми на страната, с бедността и безработицата, както и дали удара по наркомафията ще намали опасността от левите и ислямистки терористични групи и партизани?!

Промените на пазара на марихуана?

Филипините е една от страните които предлагат марихуана на ниски цени въпреки, че там марихуаната е все още изцяло забранена, като не се допуска дори за лечение. На първо време вероятно цените в световен мащаб ще се качат. Това обаче ще се промени, защото от 1 месец е поръчано проучване и е създадена експертна група която ще се занимава и обучава относно лекарствените стойности на канабиса. Очакван е и законопроект в Конгреса който да легализира използването на медицинския канабис. Създадена е техническа работна група, която да формулира окончателния вариант на законопроекта. От Министерството на здравеопазването и Националния институт по здравеопазване очакват резултатите на това проучване, защото според здравния секретар, те не са лекари и чакат становището на медиците относно лечебни ползи от марихуаната. 

Президентът Дуарте по-рано бе заявил, че не се противопоставя на легализирането на марихуаната при условие, че тя е за медицинска употреба, а не за развлекателни цели. Канабисът все още е включен в списъка на забранените наркотични вещества по смисъла на Закона за опасните наркотици, но най-вероятно скоро това ще отпадне. Предложената мярка е предназначена да осигури лесен достъп до безопасна и достъпна медицинска марихуана, предписана от регистрираните лекари. Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1401