Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / ISIS има цял медиен щаб за пропаганда

ISIS има цял медиен щаб за пропаганда
28.07.16 23:25

Автор: dunavmost.bg
ISIS има цял медиен щаб за пропаганда

През 2015 година джихадистите доказаха, че боравят с еднаква лекота с Facebook, YouTube, Twitter, Instagram и Tumblr
Повечето медии (волно или неволно) подпомагат стратегията на терористите, защото публикуват пропагадните им материали, били те военни или ''мирни''


ИДИЛ показва най-зловещия начин, по който медиите могат да бъдат използвани - за пропаганда, война и смърт. Пускат ежедневно както аматьорски, така и професионално монтирани клипове и снимки, които след това се разпространяват из целия свят - от обикновени потребители, но и от водещите световни медии. ИДИЛ инвестира в цял свой медиен щаб - Al Hayat Media Center, който има ключова роля в медийната стратегия на групировката (парадоксално Al Hayat на арабски означава ''животът'' - бел. ред.). Основната мисия на центъра е да продуцира онлайн мултимедийно съдържание - професионални пропагандни филми за Ислямска държава и клипове за набиране на бойци. 

Голяма част от произвежданото съдържание е насочено към аудиторията, използваща арабски език. Има обаче и немалко филми и текстове, създадени специално за западната публика. Те са на английски, по-рядко на руски и турски език. Медийният център съществува виртуално, като според чуждестранни медии и изследвания суровият материал за филмите и видеата се снима основно от самите бойци, а монтирането и постпродукцията се случва на различни места в Ирак и Сирия, но предимно в западни държави.

Al Hayat Media Center издава и официалното списание на ИДИЛ - DABIQ. Името DABIQ идва от едноименния емблематичен малък град в Северна Сирия. То е нещо като ислямския вариант на Армагедон – според ислямската традиция Дабик трябва да стане арена на последната битка - мястото, където християнските и мюсюлманските армии в крайна сметка ще се изправят един срещу друг в съдбоносна битка. Списанието има модерна и безплатна дигитална версия на арабски и английски език, но излиза и на хартия - на английски, арабски, а отскоро и на турски. В началото на 2015 година DABIQ близо четири месеца изданието се продаваше в сайта за електронна търговия Amazon на цена от $ 8.Мохамед Халаф, който от години следи процесите в Близкия изток, обяснява, че всяка провинция под контрола на ИДИЛ има свой специализиран медиен център. Той произвежда съдържание за радио, брошури, листовки и клипове, които се излъчват по местните телевизионни канали. Много от тези центрове имат свои сайтове на арабски език и изпълняват ролята на кореспондентски центрове от различните провинции.

Материалите на медиите на ИДИЛ се разпространяват много бързо и от западни портали. Пресен пример е видеото, публикувано по-малко от ден след атаките в Париж, на което се вижда "отпразнуването" на атентата. Документът, в който организацията поема отговорност за атаките, пък беше разпространен на английски, турски и руски. Освен Al Hayat Media Center съществуват още няколко структури, които работят за медийната политика на ИДИЛ. Това са институтът за медийна продукция (основно видеоклипове) Al-Furqan и двете медийни фондации Al-I’tisam и Ajnad. Първата се занимава с производството на телевизионно съдържание. Има официален сайт на арабски, на който са качени всички клипове, създадени за целите на ИДИЛ. Те обаче се разпространяват и в много онлайн платформи, вкл. YouTube. Ajnad пък е ангажирана със създаването на съдържание за радиопрограмите на ИДИЛ и тиражиране на революционни патриотични песни.

ИДИЛ имат и специален човек, който отговаря за комуникациите в социалните мрежи - Ахмад Абу Самра. Абу Самра е роден във Франция, а впоследствие се е преместил заедно със семейството си в Бостън, където се е записал в университет. Има американско и сирийско гражданство. Умее да използва добре информационни технологии, през 2004 г. заминава за Ирак и там започва работа в информационното крило на Ал-Каида. И в двете терористични организации той отговаря за разпространението на екстремистките идеи сред американски, британски и канадски граждани. Според източник от НАТО, Ислямска държава стои зад 46 000 профила в Twitter и публикува около 250 000 (!) микросъобщения всеки ден. Една не малка част стигат в западните медии, защото журналистите ги приемат за новини. Лина Хатиб, изследовател в лондонския университет SOAS, която беше анализатор в Carnegie Institute for Middle East в Ливан, обяснява, че ИДИЛ разчита на най-съвременните медийни средства като основно оръжие, равностойно на военна техника. 

По думите й присъствието на Ислямска държава в медиите все повече се разширява. ''ИДИЛ се развива като всяка голяма компания или политическа партия, която води кампания за популярност като основен начин за разпространение на влиянието си и привличане на поддръжници'', коментира Хатиб и допълва, че прибягването на джихадистките групировки до социалните медии не е ново явление, нито изненада. Както казва Хатиб, ''всеки план за изкореняването на тази организация трябва да е свързан не просто с ликвидирането на нейното политическо и военно влияние, а и с ликвидиране на нейното информационно влияние''.

 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1259