Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Кралят обединил Франция

Кралят обединил Франция
03.07.16 17:03

Автор: Р. Караджов
Кралят обединил Франция

Този, който не знае как да се прикриe, не може да царува! - Луи XI
Днес през 1432 г. е роден френския и малко по-омекотен, но по-коварен вариант на Джон Безземни - Луи XI 


Подобно на своя английски колега и предшественик Луи XI израства в ''здраво семейство'' изпълнено със заговори и вероломство. Луи XI подобно на лошия принц Джон се опитва да обуздае апетита на бароните си, но естествено среща силната им съпротива. За да се пребори с благородниците кралят не се колебае да се обърне към едрите и богати търговци и се обгражда с техни съветници. В държавата на високи длъжности са назначени хора без благороден произход което още повече вбесява благородниците.

За да оплеска още повече нещата Луи XI променя обичаите и позволява на благородниците ако искат да се включат в търговските сделки без да губят правата си и достойнството си на благородници. Това създава разцепление в противниковия лагер в който борците за демократични, благороднически права от ''Лигата за общественото благо'' се сблъскват с по-алчните си колеги, които нямат нищо против реформите на краля. 

Кралят премахва много от вътрешните мита в държавата създавайки уж кралските пощенски пътища, но те се използват и от новите му приятели търговците. Благодарение на тази мрежа която изгражда му излиза прякора Паякът. Луи XI не е красавец и не се мъчи да е такъв. Облича се във всекидневието си скромно, често се смесва с обикновени граждани и търговци, изненадвайки държавните си служители или благородниците с внезапната си поява където не го очакват. Финансите на кралството, Луи XI управлява разумно. Подобно на Джон Безземни кралят на Франция губи всички битки с благородниците, но благодарение на коварството си, умението си да плете интриги, да ги разплита и да всява раздор сред противниците си, следва макар бавно плана си за обединение на страната. Народът на Франция не обича краля си.Кралят с втората си съпруга Шарлот Савойска


Луи XI е пълен антипод на и на тогавашните и на днешните политици, мрачен, подозрителен към всички, затворен в себе си и почти без приятели. При това не е красавец, за разлика от брат си Шарл, херцог на Нормандия, нито е смятан за смел войник, въпреки, че като млад принц е в обкръжението на Жана д'Арк и се бие заедно с другите срещу англичаните. Той обаче презира баща си за липсата на смелост и далновидност в използването на победите срещу англичаните. 13 годишен е оженен за 11 годишната Маргарет Шотландска, но двамата не се разбират заради обтегнатите отношения на младия принц Луи с краля. Маргарет Шотландска умира на 20 години. По-късно напук на още живия си баща който е против новия избор на сина си, 32 г. принц се жени за 8 годишната Шарлот Савойска, отново политически брак. Луи има по-добри отношения с малолетната си съпруга и поема грижата да не и липсва нищо, но основната му цел са политиката и интригите и често я изоставя сама следвайки плановете си. След 14 тата година на Шарлот бракът е консумиран и имат 8 деца. След смъртта на мъжа си Шарлот заедно с дъщеря си Анна Френска става дори регент на Франция, въпреки, че почти през целия си живот стои далеч от политиката.

Този, който не знае как да се прикриe, не може да царува! - казва този подозрителен и мрачен монарх, който има много малко на брой приятели. При вестта за смъртта на Луи XI през 1483 г. малцина го оплакват. През целия си живот Луи XI се мъчи да обедини страната, изгражда и поддържа пътищата, покровителства търговските панаири в кралството.

Когато умира, Франция е вече обединена не толкова чрез война, колкото с хитрост, коварство и лукавство. Луи XI е силно суеверен и се допитва до астролози, но се интересува от наука и медицина. Известно е, че е помилвал осъден на смърт престъпник, ако последният се съгласи да участва в медицински експеримент и операция по отстраняване на камъни в жлъчката. Обича да чете с което прилича на Джон Безземни, нещо непонятно за по-голямата част от населението по него време. Съпругата му Шарлот Савойска също събира значителна своя библиотека. Понеже не може да разчита на френската си пехота и на благородниците е първият френски крал който я заменя с швейцарски наемници. 

Въпреки, че е потаен и сдържан, пред близки и малцината си приятели кралят показва иначе избухливия си нрав или странното си чувство за хумор. Знае се, че много обичал да играе на шах, но често когато загубел, победителят в играта малко преди това ставал уж да се разтъпче, но отивал до вратата и отваряйки я извиквал на краля ''Шах и Мат'', след което изчезвал скоростно, защото понякога Луи XI замерял победителя с дъската за шах или нещо друго. Миг по-късно всички избухвали в смях и случки като това се превърнали в нещо като ритуал в игрите на шах. Шарлот умира няколко месеца след краля и е погребана до него.

 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0893