Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Лондонско Сити дори пострадало би запазило голяма част от водещата си роля

Лондонско Сити дори пострадало би запазило голяма част от водещата си роля
26.06.16 22:09

Автор: Р. Караджов
Лондонско Сити дори пострадало би запазило голяма част от водещата си роля

Лондон има няколко структурни предимства, които биха го направили труден за напускане за някои
Всичко което ограничава финансовата индустрия на Великобритания има последици за икономиката на Обединеното кралство като цяло, на Европа и света.


През 2008 г. Лондон успя да върне статута си на световен търговски и финансов център, загубен след Първата Световна Война, когато е изместен от Ню Йорк. Загубата на свобода в отношенията с ЕС поражда особена загриженост за много чуждестранни фирми, които използват Лондон не само като финансов център, но като входна точка в ЕС. 60 % от всички европейски централи на фирми извън ЕС, са базирани в Обединеното кралство. Великобритания е домакин на повече централи на компании извън ЕС, отколкото Германия, Франция, Швейцария и Холандия взети заедно. Като част от ЕС, не е имало никакви тарифи върху сделки и парични потоци от страните от еврозоната. Това може да се промени с излизането на Великобритания от ЕС. Разводът с ЕС означава загубата на огромен брой работни места, а в по-дългосрочен план и спад, но не съвсем.

Лондон има няколко структурни предимства, които биха го направили труден за напускане. Пряко и около финансовият сектор в Лондонското Сити се падат 11,8% от икономическото производство на страната и в него работят 2.2 милиона души, или 7% от работната сила на страната. Докато Великобритания има общ търговски дефицит от £ 34.4 милиарда през 2014 г., Ситито генерира £ 72 милиарда излишък от износ на финансови и свързани с тях услуги. Лондонското Сити си има някои особености които е почти невъзможно да се заобиколят или преместят. Трилиони в ценни книжа, деноминирани в евро, като например краткосрочното финансиране в евро за банките, както и по-сложни финансови продукти, се търгуват в Лондон, въпреки че Великобритания не е част от еврозоната.Търговския офис на C.Hoare & Co. в Лондон

Секторът поддържа икономиката чрез осигуряване на финансиране за бизнеса от Мароко до Русия, осигурява надзор върху пенсионни спестявания, осигурителни плащания, предоставяне на ипотеки и осигурява ликвидност почти непозната от тази страна на океана. Освен доверието в правна система и институции, които действат на английски език, езика на международните финанси, Лондон е в правилната часова зона за достъп за по-голямата част на Земята, по време на работния ден и има предпоставки и традиция в представянето на първокласни финансови услуги. Не е и само пазарът на евро или лири. Пазарът например на Eurodollars (в които се въртят и много пари на европейци и европейски компании и цели държави)* има развитие най-вече в Лондонското Сити и би бил труден за преместване поради американския натиск над ЕС на които Великобритания не се подава в чак такава степен, или заради регулациите в ЕС. Докато Великобритания и ЕС вероятно биха могли да преговарят за ново споразумение за търговията със стоки, би било много по-сложно да се изработят споразумение за финансовите услуги. От една страна огромната част от евробюрократите и глупавичките им избиратели не ги разбират, нито съзнават значението им, от друга англичаните презрително наричани от Наполеон ''нация от бакали'', трудно биха се подали като по-големи прагматици на натиск да закрият бизнес който им носи просперитет вече над 300 години. Точно натиска и над тази област бе причина част от финансовата индустрия начело с лица като Александър Хор от C.Hoare & Co. да подкрепи излизането от ЕС. В Брюксел обаче не си взеха поука дори след референдума и няма да си вземат, като се съди по реакциите им. Това значи, че не малко инвеститори ще предпочетат за дестинация един малко по-беден Лондон, пред лудостта на евродепутатите, за които е трудно да се предвиди каква нова и ''креативна'' глупост може да измислят. Парите обичат сигурността и бягат от лудите! Трудно е и да си представим, че капиталите от Индия биха отишли във Франкфурт или Париж. Докато част от руските капитали биха се прехвърлили в Женева и Монако (пак извън ЕС), нещо което правят и сега, индийците по-скоро биха останали в Лондон или биха се преместили в Ню Йорк. Към тях може да добавим много от арабските и африкански държави за чиито инвеститори Лондон е удобната дестинация, както са повечето страни от Общността на нациите (Commonwealth of Nations), бившата Британска общност 53 на брой.

В Лондон има по-малко бюрокрация и по-ниски данъци, отколкото в страни като Франция, въпреки заявките на Париж, че би искал да привлече бизнес от Лондон. Свързаните професионални услуги включват и съпътстващи индустрии, а финансовия свят е заобиколен от една екосистема от адвокати, счетоводители и консултанти, които я подкрепят. Лондон и сега оказва твърда съпротива на данъка върху финансовите транзакции, които както споменах на 14 юни бе последната капка която преля чашата. Едностранното им въвеждане от някои стани в ЕС (слава богу без България – политиците ни поне в това отношение проявиха разум), ще принуди не малка част от бизнеса и инвестициите да преценят минусите от развода с ЕС,които не са никак малко, но въпреки това да останат в Лондон.

* Eurodollars са срочни депозити, деноминирани в щатски долари в банките извън Съединените щати  
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1883