Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Бурята на финансовите пазари изтри около $ 5 трилиона

Бурята на финансовите пазари изтри около $ 5 трилиона
25.06.16 16:45

Автор: Р. Караджов
Бурята на финансовите пазари изтри около $ 5 трилиона

Кризата може да се развие като тази от 1987 г., но може да е началото на нова депресия като от края на 2007 г.Въпреки, че очакваше криза през 2016 г. дори барон Ротшилд, председател на Съвета на директорите на RIT Capital Partners plc, един от най-големите инвестиционни тръстове в Обединеното кралство, едва ли си е представял нейния размер и то започващ точно от финансовия център на Европа и света.


Още с отваряне на борсата в Лондон, фондът воден от Ротшилд загуби 6.42% от своята капитализация. Тази загуба обае бе нищо в сравнение с тази на някои банки, строителни компании и други. Barclays – една от най-големите британски банки, отчете загуба на пазарната си оценка от 35% в началото на деня. Banco Santander в Испания до края на деня бе загубила 20%, Deutsche Bank 14% и т.н. При строителните компании ситуацията бе още по-зле. Акциите на Redrow PLC паднаха от £ 426.60 на £ 100 изтривайки 76.55%, Persimmon PLC най-голямата като капитализация компания загуби 32%, Berkeley Group Holdings – 39%, Taylor Wimpey – 43%. Много от големите и малките строителни предприемачи видяха да изчезват пред очите им до 10%-20% и повече проценти от стойността им.

Ударната вълна мина по целия свят започвайки на валутния пазар в полунощ със срутването на паунда, а с отваряне на пазарите в Нова Зеландия и Токио се понесе на запад и прекоси целия свят до Сан Франциско и Океания. Само в немският индекс DAX бе унищожена пазарна капитализация за € 95 млрд ., а отварянето на пазара в Лондон, само в рамките на FTSE 100 се изпариха около £ 125 млрд. Тази цифра превишава 15 годишните вноски на Великобритания в ЕС.Снимка: Reuters, срутването на паунда в нощта след референдума


Огромни загуби имаше в Париж, Милано – 12.50% и Мадрид – 12.35% като не остана борса в света в която да не се отбележи спад. Най-старият борсов индекс в България SOFIX отбеляза спад от 5.25%, а борсата в Москва спадна с около 5.50%. По-късно през деня, много от компаниите възстановиха част от стойността си, но според мен това не е причина за успокоение. На стоковите пазари също имаше силни сътресения като какаото, което е стока силно свързана с паунда загуби около 5%, а кафето около 5.27%, но бяха засегнати и много други. Извън индексите обхващащи само най-големите компании, има още стотици хиляди и милиони други, извънборсов пазар или пазар на деривати и валути който може да се оцени само по приблизителни оценки, но щетите във всички случаи са огромни. Най-губещи са пенсионни фондове, собственици на имоти, спестителите във Великобритания и пенсионерите които вече още преди обявяването на Brexit бяха загубили значителна част от спестяванията си в паунди, а през нощта последвала референдума загубиха за броени часове още 9.23%. Още в нощта след референдума например британски туристи в Гърция бяха неприятно изненадани да научат, че паундите им няма как да бъдат сменени, заради бързо променящи се курс и ако този проблем е краткотраен, то обезценяването му вероятно не е. 

Последиците за имотния пазар във Великобритания може да са за най-малко 2 години, а част от компаниите да се изнесат от кралството в страни от ЕС като Германия или Люксембург - или извън него, но в добре работещи със съюза, като Швейцария, Андора, Лихтенщайн или Монако. Въпреки, че оцеляването на Лондон като финансов град въобще не е поставено под въпрос, защото англичаните по един или друг начин ще се оправят след време, то той може и вероятно ще загуби част от статута си на финансова столица на света, като може да бъде изместен в някои пера от Женева, която е вече водеща в търговията с някои борсови стоки.Ирония е, че един от най-големите фенове и спонсори на кампанията за излизане от ЕС, Джон Стюарт Уилър, основател на базираните в лондонското Сити IG Group PLC, един от световните лидери в онлайн-търговията с финансови деривати, е загубил от капитализацията на компанията си 10.83% още с отварянето на пазара в Лондон, а до края на работния ден загубата е около 4.16%. Със сигурност обаче, най-губещи са британските пенсионери.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0644