Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Хедж фондът Visium Asset Management се закрива

Хедж фондът Visium Asset Management се закрива
19.06.16 17:28

Автор: Р. Караджов
Хедж фондът Visium Asset Management се закрива

Visium Asset Management обяви, че прекратява съществуването си и продава портфолиото си на Alliance Bernstein
При възникването на нови обстоятелства слуховете често изпреварват фактите - Юлий Цезар


Решението е обявено дни след като няколко от партньорите във фонда бяха обвинен в търговия с вътрешна информация и заблуждаване на инвеститорите. Закриването на фонда с 11-годишна история и активи за $ 7.7 млрд. е между големите скандали в сектора от 2013 г., когато властите в САЩ принудиха фонда SAC Capital да затвори. Закриването на Visium Asset Management е резултат от много фактори межу които скандали с търговия с вътрешна информация и спорни инвестиционни решения, създали недоволство както сред клиентите, така сред служителите на фонда.

Санджай Валвани, един от водещите мениджъри на фонда, бе обвинен в измами, като той е използвал вътрешна информация, получена от служител на Комисията по храните и лекарствата, за да търгува с акции на фармацевтични компании преди ключови решения на регулатора. Нарушенията са били извършвани в периода 2005 - 2011 г.Офисът на фонда в Ню Йорк

Недоволството на инвеститорите бе предизвикано и от инвестиции, направени от основателя на фонда Джейк Готлейб, в негова полза. През януари Visium Asset Management се принуди да разкрие детайлите за сделка за 5% от акциите на фармацевтичната компания Intercept Pharmaceuticals, Inc. Готлейб е купил сам част от акциите. В деня, след като фондът представи документацията за сделката пред регулаторите, акциите на Intercept скочиха с 281%, след като компанията обяви, че е приключила предсрочно тестовете на ново, изключително ефективно лекарство за чернодробни заболявания. Личната печалба на Готлейб от сделката възлиза на поне $ 9.6 млн. Други двама бивши портфолио мениджъри на Visium Asset Management (Кристофър Плафорд и Стефан Люмиер), са обвинени, че нарочно са изчислявали погрешно стойността на ценни книжа и са заблуждавали инвеститорите във фонда за ликвидността, за да могат да налагат по-високи такси.

От началото на годината активите в основният фонд на Visium Asset Management са спаднали с 9.3%. Основна причина за загубите са слуховете за проблемите на фонда с регулаторите, заради които инвеститорите са започнали да се изтеглят още преди федералното разследване да е било обявено официално. Няма точна информация каква сума е изтеглена от Visium във връзка със скандалите, но според източници на WSJ става въпрос за поне $ 3 млрд. Фондът имаше офиси в Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.
 Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1445