Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Основателите на Станфордския университет

Основателите на Станфордския университет
13.06.16 22:54

Автор: Р. Караджов
Основателите на Станфордския университет

Всички деца на Калифорния са наши
През 1884 г. на гарата в Бостън слизат достолепен, но сравнително скромно облечен джентълмен с посивяла брада и не много богата на вид, с леко избеляла рокля дама.


Двамата пресичат реката и отиват в Харвардския университет където искат среща с неговия президент Чарлз Уилям Елиът. След дълго чакане най-после президентът благоволява да приеме двамата скромни просители както смята той. Двамата обясняват, че техният син е учил една година в университета, но е починал и искат да изградят негов мемориал в университета. Чарлз Елиът почти грубо отказал и тогава дамата казала, че биха искали да построят нов корпус за университета. Елиът им казва след като ги преценява с поглед, че това би струвало около $ 5 милиона (около $ 138 милиона днес) при което дамата и мъжът се споглеждат и тя казва, че щом е толкова евтино по-добре да построят нов университет.

Мистър и мисис Станфорд станали и излезли от кабинета. В Калифорния, в Пало-Алто, те основават университет в памет на любимия си, неуспял да навърши 16 години син, заболял в Атина по време на семейното им екскурзия в Европа и починал във Флоренция от тиф. Университетът носи името му - Leland Stanford Junior University и според неговите родители – всички деца на Калифорния вече били техни деца.Лиланд Станфорд заедно със съпругата си Джейн е американски магнат, индустриалец, политик (изявен Републиканец) и съосновател заедно със съпругата си на Станфордския университет. Той е от изявените барони разбойници в историята на САЩ, но за разлика от колегите си Вандербилт и Джей Гулд се подвизава не на Източното Крайбрежие или Чикаго, а в Далечния Запад. Два пъти е бил губернатор на щата Калифорния и 8 години сенатор на щата. Като президент на Union Pacific Railroad, крупен търговец на едро и местен организатор на републиканците в Калифорния е бил колосално могъщ на запад, а наследството му и днес оказва влияние в региона. Освен железниците е бил собственик на параходно дружество с дестинации Япония и Китай, директор на Wells Fargo & Company с които компанията в която той има дял се слива, собственик на 2 винарски изби в Калифорния, над 295 km2 земя, състезателни коне, огромна ферма, основател е на Pacific Life.Той е роден на Източното крайбрежие където и се запозната и жени за Джейн, но след като в пожар губи почти всичко което има последва братятя си в Калифорния по време на златната треска. Там основава заедно с тях магазин, малко по-късно се заема и с търговия на едро и много скоро се превръща в един от големите търговци на запада. Като губернатор успява да стопи дълговете на щата с 50%, застъпва се за опазване на горите в Калифорния и създава първия колеж в щата. Често е обвиняван в популизъм (също като днес) от интелектуалния елит защото се застъпва и прокарва закони за работническите кооперация и е смятал винаги, че работниците е добре да имат дял в компаниите. Смятан за расист, докато не се разбира, че на строежите на Union Pacific са наемани стотици хиляди китайци. Противник на златния стандарт и смятал, че парите може да се обезпечават и със земя. 

Университетът струва на семейството около $ 10 милиона, а в 1901 г. Джейн му дарява още $ 30 милиона или всичко с първите, над $ 1.1 млрд. в днешни пари. Почти до 1920 г. университетът е бил безплатен за много студенти въпреки, че на няколко пъти изпитва преди това трудности с набирането на средства след смъртта на своите основатели. Мистър и мисис Станфорд има и конкретни уговорки; да има равнопоставеност при приема на двата пола, да има запазени квоти за мъже и жени, да не се преподава и да се забрани религиозното обучение, да се набляга пред студентите за ползите от сътрудничеството и сдружването, университетът да не забравя практическата си насоченост, земеделието и индустрията.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0853