Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Монополът на газ може да бъде разбит до седмици

Монополът на газ може да бъде разбит до седмици
09.06.16 00:37

Автор: capital.bg
Монополът на газ може да бъде разбит до седмици

Споразумението с Гърция за виртуална търговия на газ трябва да е готово до края на месеца
Без да се осъществява физическа доставка, български потребители ще могат да купуват газ


Нов газопровод с Гърция още няма (официално), но до края на месеца споразумението между българския и гръцкия газов оператор за така наречената виртуална търговия, което "прашасваше в шкафчето", трябва да стане факт. 

Това означава, че без да се осъществява физическа доставка, български потребители на едро ще могат да купуват газ от различни търговци, които разполагат с количества в Гърция чрез така наречените суапови сделки. Така още преди нито една от важните междусистемни газови връзки с Турция и Гърция да е готова, либерализацията на газовия пазар ще се окаже факт.Revithoussa LNG, Greece


При тази търговия клиент в България купува определени количества газ от търговец в Гърция, които обаче получава физически от транзитирания през страната ни руски газ за Южната ни съседка. След това тези количества се възстановяват на най-големия гръцки доставчик - държавната DEPA, от договорения между клиента и търговеца газ. Той може да е от терминала за втечнен газ (LNG) от Ревитуса, така и азерски газ от турската BOTAŞ (Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS) или алжирски от Sonatrach. Идеята е в бъдеще такъв тип сделки да се осъществяват и с търговци в Румъния.

Индустрията в България, за която природният газ е съществен разход, отдавна настоява за сключването на виртуални сделки, за които не са нужни никакви допълнителни инвестиции от страна на държавата. Според индустриалците ни ''Това е психологически момент'' и те очакват да се появят нови търговци, които да започнат да ухажват потребителите на едро.
 Apartments / Апартаменти Подробно търсене на имот Топ оферти Скъпи имоти
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1752