Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Societe Generale осъдена да плати на Жером Кервиел

Societe Generale осъдена да плати на Жером Кервиел
08.06.16 02:11

Автор: Р. Караджов
Societe Generale осъдена да плати на Жером Кервиел

Адвокатът на банката Арно Шоле нарече решението ''скандално'' и обяви, че ще обжалва
Според съда в Париж Societe Generale е уволнила своя трейдър, ''без основателна и сериозна причина'' и при ''обидни'' условия


Според съдия Хюго Камбурнак ''Societe Generale не може да се прави, че не е знаела за операциите на Жером Кервиел преди уволнението му през януари 2008 г.'' Според съда в Париж, Societe Generale е уволнила своя трейдър, ''без основателна и сериозна причина'', при ''обидни'' условия и осъди Societe Generale да плати над € 450 хил. на бившия си дилър Жером Кервиел. През септември 2014 г. бившият търговец на банката бе пуснат от затвора Fleury Merogis в Южен Париж, след като излежа 110 дни от 3-годишната си присъда, като остатъка той изкара под домашен арест и с гривна, като устройството го задължаваше да пази вечерен час между 20:30ч. и 7ч. сутринта.

Случката през 2008 г. е показателна за това как един не много платен за отговорностите си служител, отговарящ за стотици милиони, оставен без контрол може да полудее от страние да се докаже, до степен да рискува милиарди. Жером Кервиел е имал лимит от € 250 млн., но никой не е обърнал внимание, че той открива позиции на пазара за много повече. Според него самия, често говорил по телефона за сделки за по 10 милиарда и в офиса всеки го е чувал, но никога не са го спирали. Факт е обаче, че е фалшифицирал позициите си подобно на Ник Лийсън докарал до фалит Barings Bank през 90-те при подобни обстоятелства.В Ѕосіеtе Gеnеrаlе (и не само там) e имaлo дyпĸa в cигypнocттa нa тъpгoвcĸaтa плaтфopмa, ĸoятo e дaвaлa дocтъп дo oгpoмни пapични oбeми нa aбcoлютнo вceĸи инвecтициoнeн eĸcпepт, бeз oглeд нa зaeмaнaтa мy пoзиция. Още от 2005 г. Жером Кервиел започва да използва дупката в сигурността за да заема много по-големи позиции от позволения му лимит. Той обаче се справя добре на пазара и през 2007 г. печели € 1.4 млрд. под формата на скрити печалби за банката. Скрити, защото не са му разрешени. Нямайки как да обясни тази печалба, той обявява на шефовете си печалба от само € 55 милиона и според някои служители в банката заема огромните позиции по-късно, имено за да отбележи загуби и да прикрие неправомерните си печалби от преди. Дали е било така или просто е искал да изненада шефовете си нови грандиозни печалби и най-после да накара стиснатите началници да му увеличат смехотворната заплата от € 38 000 годишно (плюс бонусите от € 300 000 за 2007 г., които са в размер на 0.615% от обявените € 55 млн. печалба) не е ясно, но в нaчaлoтo нa януари 2008 г. тoй oтĸpивa няĸoлĸo пoзиции нa пазара на фючърси върху борсови индекси, на oбщa cтoйнocт € 49,9 милиарда, цифра, далеч по-висока от цялата обща пазарна капитализация на банката. За 2 седмици има загуба за около € 1.5 млрд. и ситуацията излиза от контрол.

Societe Generale твърдят, че са разкрили позициите за които търговецът им не е бил оторизиран на 18 януари 2008 г. Кризата cтapтиpa c eднo тeлeфoннo oбaждaнe нa 18 янyapи, в ĸoeтo шефът на инвестиционния отдел на банката Жан-Пиер Мустие cъoбщaвa нa cлyжитeлитe пo cигypнocттa, чe ce e нaтъĸнaл нa нeпoĸpитa тъpгoвcĸa cдeлĸa зa € 30 млpд., ĸaтo зaлoгът e нaпpaвeн в пoлзa нa гepмaнcĸия индeĸc DАХ. Жером Кервиел който е откривал позициите си през сравнително малък немски брокер първо казва, че са отворени през Deutsche Bank, но истината лъсва, когато от немската банка отричат. Малко по-късно са открити и отворени негови позиции върху американски индекси.В Societe Generale са в паника и за разлика от случая в Лугано през 70-те с Lloyds Bank започват да закриват панически. Тогава от банката закриха рекордни губещи позиции на стойност € 38 млрд. в рамките на 3 дни като загубиха от операциите € 4.9 млрд.

Така банката влиза на едно от челните места в класацията с рекордни загуби от търговия предизвикана от единични търговци заедно с рекордьорът Morgan Stanley с техните $ 9 млр. загуби направени от Хаурад Хъблар на пазара на суаповете за кредитно неизпълнение, Браян Хънтър от Amaranth Advisors с фючърси върху природен газ, Sumitomo с техния търговец на медни фючърси Чсуо Хаманака, Брюно Иксил от JP Morgan Chase с кредитни деривати, Квеку Адоболи от UBS с договори за разлика (CFD) върху индекси и други.

През 2010 година Жером Кервиел публикува книга, наречена L'engrenage: mémoires d'un trader (Низходящата спирала: Мемоарите на един трейдър), по случката бе направен комикс ''Le Journal de Jérôme Kerviel'' и филм ''Avis de Tempête'', Кервиел направи поколение в Рим при папата и заклейми финансовите пазари, а сега работи като консултант по сигурността в Lemaire Consultants & Associates.

 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1358