Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Никой не иска железниците

Никой не иска железниците
05.06.16 18:43

Автор: Р. Караджов
Никой не иска железниците

Няма абсолютно никакъв интерес от потенциални инвеститори и при третия опит за продажба на на ''БДЖ - Товарни превози''
Разстоянието между Мадрид и Барселона (550 км) се изминава за 2 часа със скорост 350 км/ч. Най-бързите български влакове се движат със средна скорост 60 км/ч, а БДЖ е намалило с около 20 км/ч средната си скорост през последните 20 години


Моментът за продажби е изпуснат отдавна, пазарният дял на ''БДЖ - ''Товарни превози'' продължава да се свива. ''Товарни превози'' започна да се дъни още в 90-те години, когато предлагаше услугите си за някакви безумни цени. Това естествено отвори път на конкуренцията и много скоро товарните камиони изядоха и последната полза от железницата, която остана на доизживяване само с големите компании, вместо да хване и започващия да се развива частен бизнес като клиент.

Когато големите държавни и частни мастодонти, които и не обичат да си плащат започнаха да издъхват, ''Товарни'' започнаха да свалят цените до по-приемливи и не така безумни нива, но вече бе късно, а и кой разбра (имаше ли поне една реклама?), че железниците може да са изгодни за превоз на товари?
 


В ''БДЖ - Пътнически превози'' ситуацията е същата. От 2000 година насам, там пътниците се топят с почти от 1.6 милиона годишно. Тогава ''Пътнически превози'' са превозвали 41.8 млн. човека на година, а днес около 18 максимум 19 милиона период на 2014 г.- 19 млн. Към обичайните причини може да добавим и липсващата вече, заради глупаво от края на 2014 г. решение, Транспортна полиция. Без нея бе ясно, че БДЖ не е в състояние да се справи с гратисчиите които се нароиха в пъти и кражбите от инфраструктурата. При закриването медиите бодряшки обявиха, че на мястото на закритите полицаи ще има жандармерия, но някой виждал ли е жандармерист във влак и какво би правил човек учен да бие главно демонстранти, с гратисчиите? Но пак е добре, че не предложиха моряци да пазят БДЖ. 

Стратегическа грешка бе разделянето на ''Товарни'' от ''Пътнически превози''. Признавам си, мен идеята за разделяне ме озадачи и развесели, но през есента на 2007 г. тя стана факт, а железниците бяха разделени на 3. Особено в малка страна като нашата това бе безумие, но щом луди водят слепи, резултатите са налице. Във Франция например, ТИР влизащи в страната се товарят на вагони, а шофьорите им в спални вагони - всичко това на приемливи цени, които да придават смисъл на това действие. 
През 2015 г. вместо да рекламират евтините си, най-евтините в страната колетни услуги, особено удобни при големи колети, БДЖ изостави колетната си дейност и вече не предлага такава услуга. На големите гари се махат и багажни отделения, а едни малки контейнери (удобни за по-големи пратки) до 300 кг. (?), за които бях разбрал съвсем случайно и то след голямо издирване, които можеше да носят добра печалба (ако хората знаеха за тях), са спрени отдавна - вече и няма как да разбера в коя година.

Друг удар който отне от пътниците, бе изчезването на вагона за пушачи. Борбата с пушенето лиши БДЖ от около (по мои изчисления) поне 7% от редовните пътници, които се прехвърлиха към по-бързите автобуси на принципа "Като няма да пушим, за какво сте ни?''. Общите задължения на ''Холдинг БДЖ'' ЕАД към момента са 458 млн. лв. или за толкова се признава. 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0724