Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Бизнесът със злато минава този с наркотици

Бизнесът със злато минава този с наркотици
17.05.16 18:37

Автор: Р. Караджов
Бизнесът със злато минава този с наркотициБлизо 80% от добиваното
злато в Колумбия и 90% от това във Венецуела е добивано нелегално

Покачването на цените на златото след 2003 г. доведе до промяна в бизнес ориентацията както на партизани действащи в Латинска Америка, така на някои наркокартели


В бедни райони контролирани от престъпни банди, с малко държавно присъствие добивът и пласмента на
златото попада в ръцете на този който има оръжие. Само в Колумбия която добива около 66 метрични тона злато годишно, работят около 14 000 мини за  злато, като половината от тях са нелегални. За добиването на  злато картелите и партизаните понякога използват принудителен труд от държани като затворници хора жертви на трафик или просто на заробване.
 


Незаконна мина за злато в Перу


В нелегални мини за 
злато  в Перу работят и жени и момичета на възраст от 12 г. нагоре, които са жертви на трафиканти на хора. Много от момичетата са примамвани с обещания за добра работа, но веднъж пристигнали в амазонските джунгли, за тях няма връщане. В Колумбия освен нарококартели и леви партизани управляват златните мини. Силното повишение в цената на златото през последните години доведе до това картелите в Колумбия и Перу да се пренасочат към добиването на  злато, като в някои случаи организираната престъпност в Южна Америка изкарва повече от нелегален добив на злато, отколкото от производството на кокаин. 

Докато килограм кокаин може да се продаде за около $ 2570 в колумбийската джунгла, килограм 
злато може да донесе дори при сегашните по-ниски цени на златото до от 12 до 16 пъти повече. В мините не рядко има и инциденти и ако някои от тях са само малки дупки в земята, други се обработват от огромно количество работници, с багери и техника. Подобни нелегални мини съществуват още в Бразилия и други страни от региона. 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1604