Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Защо американските компании за добив на петрол не фалират масово?

Защо американските компании за добив на петрол не фалират масово?
13.05.16 20:17

Автор: Р. Караджов
Защо американските компании за добив на петрол не фалират масово?

На поне някои от тях, въобще не им пука от спада в цените на петрола


От началото на миналата година около 130 петролни и газови компании от Северна Америка са потърсили защита от фалит


На пръв поглед това е стряскащо голямо число, но реално не е. Горе долу толкова петролни компании оперират само в Хюстън и около него, а в САЩ мисля, че те са около 2 000 - 3 000. Дори да бъркам числото драстично, фалиралите са не повече от 4% - 5% - до 10%. Вярно е, че една голяма част от компаниите са в трудно положение, но оцеляват. Някои просто затвориха кладенци, а други продължават да произвеждат и да вадят петрол... на загуба. Какво става? Перат пари? Защо не фалират? Откъде имат ресурс да произвеждат, дори когато на пръв поглед би следвало да са на загуба?

На 10 март 2014 г. когато петролът бе още около $ 100 бях писал, че след кратко покачване над $ 100 (качи се до $ 108), той ще слезе до $ 80. Това ниво бе достигнато с такава лекота, че следващата ми прогноза до под $ 60 бе само въпрос на време. Още тогава помислих, че един спад до $ 30 би затруднил някои от компаниите в сектора, но си имах едно на ум и не съм очаквал масови фалити в САЩ, дори при по-ниски цени. В случая Саудитците, а и не само те, които залагаха на масов фалит на конкурентите си в САЩ не взеха предвид един основен фактор. Вярно е, че под цени от $ 60 - $ 50 и под $ 40 някои от конкурентите им се озовават в трудно положение.Както обаче съм казал, за тях има не само вариант фалит, не само вариантът просто да затворят кладенците си (ако нямат кредити за плащане или работят със собствен и на инвеститори капитал), но и вариантът да се застраховат от понижение в цените на петрола. Някои кладенци дори продължиха да произвеждат и продават петрол, въпреки, че на пръв поглед са на загуба. На поне някои от тях, въобще не им пука от спада в цените на петрола, дори го използват за да смачкат или погълнат някои от конкурентите си. Стигна се дотам, че през януари рафинерия на братя Кох изпрати оферта за тежък петрол от Дакота с отрицателни цени. На пръв поглед нелогично, но съм обяснил за една от причините, а другата може да е просто, че голяма част от петролните компании са се е защитили от спад в цените, нещо което е ясно и на ръководството на рафинерията. Изниква въпрос с тези 130 компании и следващите които ще фалират. Причината е проста, или от алчност и глупост не са се защитили от понижение в цените, или са го сторили толкова зле (има и такива случаи), че реално не са получили ползите които следват. За тези обаче които са го сторили правилно, понижението е всичко друго, но не и фатално. Те са взели парите си и не се притесняват от цените, дори петролът да бе паднал до нула. Нещо което много от анализаторите не предвидиха и очакването им за фалити бе много силно.

През февруари тази година написах, че петролът е около дъно ще се качи вероятно до $ 60, $ 65 за барел след кратка корекция. Петролът наистина коригира 16 % до 11-ти февруари и хукна нагоре. Това принуди една част от спекулантите да закриват позиции, което и предизвика едно бясно покачване в някои от следващите дни. Докато в медиите все още валяха негативни новини, петролът продължи да се качва и в момента е над 33.21% от цените на 1-ви февруари, 44% над цените от 11-ти и 77.11% от цените на своето дъно на 20-ти януари. С покачване на цените спекулативните залози за по-високи цени на петрола сорт Brent достигнаха рекордни нива през април. В края на април инвеститорите увеличиха своите бичи позиции върху петролни опции и фючърси до нов 7 годишен връх.

Това означава и че вероятно и част от огромните танкери които чакаха пълни с петрол на рейд или закотвени в пристанища повишение на цените, вече са продадени или в момента си търсят купувач и също, че рафинерии, търговци и големи и малки вериги бензиностанции, също са заели защитна позиция против покачването, с което увеличават печалби за сметка на своите не така далновидни конкуренти които са принудени да свиват маржовете си на печалби, за да оцелеят на пазара.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0737