Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Една от най-големите мини за мед ще отваря подземен участък

Една от най-големите мини за мед ще отваря подземен участък
08.05.16 08:16

Автор: Р. Караджов
Една от най-големите мини за мед ще отваря подземен участък


Политически и антиглобалистки пречки спъваха част от инвестициите


Rio Tinto PLC и монголското правителство се споразумяха за старт на следващия етап от разработката на мината Оюу Толгой


Rio Tinto и монголското правителство се споразумяха за план от $ 5,3 млрд. инвестиции в подземен участък на мината за мед, след дълго изчакване, главно заради разногласия как да се споделят приходите в иначе бедната, но богати на ресурси Монголия между Китай и Русия.

Спадащото търсене от страна на Китай вероятно е пришпорило постигането на разбирателство, тъй като минералите съставляват 94 % от износа на Монголия.Въпреки това, през март около 2000 протестиращи антиглобалисти, които критикуват чуждестранни минни концесии се събраха на централния площад в столицата Улан Батор, за да протестират против глобализацията и корпорациите. Рудникът е открит през 2013 г. с инвестиция от $ 6,4 млрд., а в него работят около 3000 души от които почти всички са монголци. Според Rio Tinto инвестицията ще преобрази мината в един от най-значимите медни рудници в световен мащаб. Производство в подземния участък трябва да започне през 2020 г. Чрез регистрирана за целта компании Rio Tinto държи 66% от общата компания на мината Oyu Tolgoi LLC, а монголското правителство чрез своя компания останалите 34%. 

Цените на медта спаднаха от 2013 г. когато бях анализирал метала с почти 40%, като допряха едно от нивата които бях посочил тогава 1.9900, като в момента се качват и са на 2.151, но това все още не означава възстановяване на пазара, който още е пред риск от ново пропадане до 1.4400. Rio Tinto вероятно ще търси външно финансиране за инвестициите в мината.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1634