Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Цезар Октавиан Август

Цезар Октавиан Август
04.05.16 22:47

Автор: Р. Караджов
Цезар Октавиан Август

Намерих Рим от тухли; оставям ви го от мрамор!
Пръв сред равните (Primus inter pares), Народен Трибун, Консул, Велик понтифик и Цензор на Рим


Август се качва във властта в тежък период за държавата. Дългите години война, са се отрази тежко на икономиката на Рим. Качващите се данъци, искания за доставки от армията, качващата се инфлацията и затваряне на някои търговски маршрути, сериозно снижили икономически растеж. Победата на Август в не малка степен се дължи на икономическия модел – Рим на свободните предприемачи, срещу източния деспотизъм, държавни регулации в Египет и на Изток.

Нахлуване на свободния капитализъм и частните предприемачи, на територия до тогава управлявана без икономически свободи, в която земята е държавна, а търговията за разлика от Рим силно регулирана оказва своето въздействие още следващите години. При Август икономическите свободи в цялата империя са унифицирани. Въпреки, че Египет остава на лично негово разпореждане, а не част от Рим, законите на Рим важат и там, търговията е либерализирана и следващите десетилетия бележат бурен икономически разцвет.

Август е представител на сенаторското съсловие, но ясно и безусловно облагодетелства частната инициатива, частната собственост и свободната търговия, поради което винаги е имал благоразположението на коническо съсловие и плебеите. Тежестта на данъчното облагане е значително намалена чрез премахване на данъка за земеделието и приемане на закони за данъчно облагане. Повечето видове данъци от времето на републиката са премахнати поради тяхната сложност, а данъчната система е максимално опростена. В най-тежко обложените с данъци провинции данъците не надвишават 3%, а в по-голямата част от империята те са под тези проценти – между 2.5% и 1%, а някои провинции начело с Рим са изцяло освободени от данъци.

Въпреки ниските данъци или точно заради тях и заради либерализираната търговия – парите потичат като река към държавата. По времето на Август паричното обръщение в държавата се качва повече от 2 пъти, но за разлика от друг път това не само не води до инфлация, а дори по време на управлението им спадане на цените и намалените на лихвите. Това се дължи на политиката му, да не задържа в хазната нито сестерций повече отколкото е нужно, след като се плати на войниците и малобройната си администрация. Всичко останало се влагало почти веднага, в пътища, водопроводи, обществени сгради, пристанища и други, навсякъде из империята.Към Сената е създаден комитет който изготви правителствена програма и всички излишни средства от събраните данъци се насочват от него и от Август за оползотворяване в една или друга провинция. Въпреки, че силно ограничава приемането на римско гражданство, Август всячески се стреми да развие провинциите в държавата, дава данъчни преференции на провинциални градове, насочва държавни ресурси към региони нуждаещи се от модернизация.

С изключение на малки вносни и износни мита, в размер на 5%, свободната търговия включва цялата империя, а Август почти през целия си живот се стреми ако не да оказва пряка подкрепа на бизнеса в империята, поне да не пречи, което явно е било достатъчно. Стремежа му да ограничи римското гражданство за мен намира обяснение, че той по време на цялото си управление се стреми да ограничи безплатното раздаване на храна и пари на римския плебос, ограничавайки почти наполовина гражданите имащи права над този вид ''социални дейности'', поколенията свикнали да живеят на държавна помощ.

Във военната област няма претенции за велик пълководец. Напротив, знаейки силните и слабите си страни той назначава пълководци, но политиката му е по-скоро мирна, отколкото да търси нови завоевания за империята. Той смята, че тя е достатъчно голяма и че границите дори в този вид, трудно биха се опазили. Огромната империя и нейните граници са били защитавани от около 250 000 армия пръсната в различни легиони по хилядите километри граници. Учудващо е но тази армия е била в състояние да запази мира и да пази империята без големи укрепления, разчитайки на професионализма, на високата логистика, организация и мобилност на легионите.

Въпреки, че детството и младостта му са изкарани в немислим дори по днешните стандарти разкош, след гражданската война и сравнително краткия си аремейски живот Август води скромен съществуване, без много лични харчове и не обича церемониите. Пие много малко, винаги умерено, не обича изискани храни, предпочита обикновени ястия, а в облеклото си, въпреки своята суетност, се облича просто и съгласно традициите.

В голямата част от времето империята се управлява от малка стаичка от няколко квадратни метра, където Август излегнат или седнал на пейка, диктува на секретар, посреща управители на провинции, сенатори и приятели. По-скоро е домошар и не обича церемониите, въпреки, че при посещенията си в сената или официалните чествания спазва протокола. Често посреща по държавни дела посетителите си и в банята. На по-стари години скромността в личния му живот избила в желание да създаде морал в държавата. Забранил на мъжете да носят копринени дрехи, забрана която почти не се спазвала, а един ден събрал много от ергените в Рим, повечето от които хомосексуалисти, изнесъл реч, пълна с упреци относно тяхното поведение, начин на живот и облекло, като им препоръчал да се оженят. Хомосексуалистите събрани от него в зала, го изслушали учтиво, но на излизане се кикотели. Един ден изгонил посетител от стаичката си, защото последния бил силно парфюмиран. ''Предпочитах да ми се яви миришещ на чесън, отколкото така!” – казал Август на жена си Ливия. Разбира се в Рим, нищо не се променило.

Обичал много дъщеря си Юлия, но бил силно разочарован от това, че нейния брак с Тиберий не вървял. Всъщност Тиберий не можел да понася Юлия, тъй като заради почти насила наложения му брак с дъщерята на Август, трябвало да се разведе с първата си жена, която много обичал. Август бил силно влюбен в жена си Ливия почти през целия си живот, а в редките си извънбрачни забежки, ако въобще е имал такива, защото данните за тях са по-скоро слухове, отколкото описани факти, предпочитал млади момичета със скромен произход, вместо представителки на римската аристокрация. 

Легендата гласи, че Октавиан Август се влюбил в Ливия от пръв поглед, още когато му е представена, въпреки, че тя е бременна в 6 тия месец от първия си съпруг. От това което е останало от нейното изображение, тя наистина е била изключително красива. През последните години от живота си Август се отегля все повече от обществения живот, прехвърляйки малко по-малко властта към Тиберий и комисиите в Сената. При едно пътуване до Капри се разболява и няколко дни по-късно умира в град Нола на 76 години. Управлява империята 41 години. Последните му думи са ''Намерих Рим от тухли; оставям ви го от мрамор!''


 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1302