Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Пазарът на злато в Лондон

Пазарът на злато в Лондон
23.04.16 15:21

Автор: Р. Карадожов
Пазарът на злато в ЛондонВ продължение на почти 100 години, от 1919 г. с прекъсване между 1939 г. и 1954 г., когато пазарът на злато в Лондон е затворен заради войната и държавния контрол, 5 човека като тези на снимката, събрани офис в сградата на Nathan Mayer Rothschild & Sons, са едни от основните виновници за фиксинга на златото


Това са членовете на The London Gold Market Fixing Ltd. които 2 пъти на ден освен на Коледа и Нова Година (когато се събират само сутрин) са основните маркет-мейкъри определящи котировките на злато. В този офис обаче не е присъствало и едно кюлче физическо злато, нито за разлика от другите златни борси там се сключват сделки с реални доставка.

Въпреки това, точно цените определяни от тази една шепа хора са били много силно определящи за пазара на злато в света в продължение на почти век. През 2004 г. NM Rothschild & Sons се оттеглят от бизнеса и продават ''стола'' си на BarclaysДнес пазарът е леко разширен като в него вече под името LBMA (London Bullion Market Association) участват Bank of China Limited, Toronto-Dominion Bank, Barclays, Goldman Sachs, HSBC Bank USA, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Societe Generale, Standard Chartered, Scotia-Mocatta (Scotiabank) и UBS (Deutsche Bank се оттегли през януари 2014 г.), но все още пазарът на злато е един от най-манипулируемите пазари в света. Лондон все още е най-големият световен център за извънборсови сделки със злато, следван от Ню Йорк, Цюрих и Токио. Факта, че Лондон е в центъра на международните часови зони съдейства за оставането му като център на търговията. Цената е фиксирана, когато се балансират търсенето и предлагането. До 2015 година това се правеше устно - председателят предлагаше различни цени на участниците, всеки от които посочваше дали при тази цена би купувал или продавал. От 1919 до 2004 година фиксингите са провеждани лично в офиса на Nathan Mayer Rothschild & Sons. Първоначално ако някои участник искал да спре временно процедурата, например за да промени позицията си от ''купува'' на ''продава'', размахвал малко британско знаменце. 

През 2004 година се преминава към конферентни телефонни разговори, а едва миналата година системата бе променена с по-модерна платформа за електронни аукциони, управлявана от Intercontinental Exchange. Тази "спотова" цена след това се използва като референтна стойност за хората, които продават или купуват злато по света. Това е пазар, на който стойността на трансакциите достига £ 85 млрд. дневно. 


 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1282