Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Консерваторът с лявата политика

Консерваторът с лявата политика
22.04.16 17:59

Автор: Р. Караджов
Консерваторът с лявата политика

На днешната дата през 1994 г. умира Ричард Никсън който заема поста президент в труден за САЩ период
Страната е затънала във войната във Виетнам още при Кенеди, данъците се качват, а космическата програма е струвала около 5% от БВП на Америка


Студената война е в разгара си, а още малко след средата на 60-те страната започва бавно да затъва в рецесия, което се усеща по трусовете на Уолстрийт още в края на 60-те години. Никсън подобрява отношенията на САЩ с Китай, слага край на войната във Виетнам и започва преговори с Източния блок за разведряване. Въпреки, че е републиканец има лява политика. Въвежда контрол над заплатите и цените, индексира социалните осигуровки с инфлацията. Качва данъците за богатите. Поддържа въвеждането на контрол над продажбата на оръжия, създава Агенцията за защита на околната среда, Администрацията за трудова и здравна безопасност, засилва прилагането на квоти за малцинствата (чернокожите) на федерално ниво. 

Колкото и да е нелепо, точно в страна като САЩ скромния произход му носи презрението на интелектуалци, медии и леви либерали, а невзрачния външен вид не му печели много фенки сред жените и гейовете. Заема се с околната среда, но не е харесван от еколозите. Засилва протекционистичната и защитна политика спрямо чернокожите, но е мразен от тях и левите либерали. Спира войната и се стреми да разведри отношенията с Източния блок, в резултат до голяма степен намалява опасността от ядрена война, но е мразен от борците за мир които го смятат за най-големия си враг. Властите спират да преследват гейовете, но и те не го харесват. Проблемът е че Никсън не изглежда добре по телевизията. Красноречив оратор, много добре образован, хитър и умен (за което и получава прякора Tricky Dick), но е грозноват. Не могат да му простят и намесата на ЦРУ в преврата на Пиночет в Чили.Ричард Никсън и Тодор Живков в резиденция Евксиноград по време на посещението му във Варна като частно лице през 1982 г.

Средната класа го харесва, защото го намира за човек като тях и доказателство за това е че е преизбран за втори мандат президент с една от най–убедителните изборни победи в американската история, но останалите не. Спират да го харесват и десните, заради напъните му да се хареса на левицата. ДОД е вдигнат на 70%, корпоративния данък е качен до 48% и капиталите бягат от страната.

А както казват китайците, 1000 човека които крещят се чуват по-силно от 1 милион които мълчат. 

През октомври 1972г. Washington Post изнася информация, че сътрудници на Никсън са шпионирали кандидати на Демократическата партия. Пресата и телевизиите раздухват скандала, вадят се всякакви кирливи ризи.  

Заради натиска над правителството да печата пари за да покрива разходите по войната, космическите полети и социалните разходи и заради растящата инфлация, 1 година преди това Никсън отменя, последното подобие на златен стандарт (В САЩ през 1933 г. на гражданите се забранява под заплаха от затвор, да притежават злато), а с него рухва и Бретънудската система на фиксираните към долара валутни курсове. Валутите започват да се покачват или спадат една спрямо друга, доларът започва да се покачва или спада спрямо валутите в Европа и Азия за ужас на бизнеса отвикнал от подобни движения. Лихвените проценти се качват и страната залита между кратки периоди на подем, до рецесия и стагфлация заради опита на кабинетът да обуздава цените с така обичаните от левицата и медиите ''регулаторни мерки''.

Петролното ембарго от 1973 г. е последния пирон в ковчега. На 6 октомври 1973 Сирия и Египет изненадващо атакуват Израел. Това поражда покачване на цените на петрола.
Кризата се изостря и задълбочава, след като на 13 октомври 1973 г. Никсън дава началото на операция Nickel Glass, която има за цел да подпомогне Израел във войната. На 16 октомври 1973
ОПЕК решава да вдигне цената на петрола с 70%, до $ 5.11 за барел. Муамър Кадафи заявава, че незабавно прекратява доставките на петрол за САЩ. Саудитска арабия и други членове на ОПЕК също се присъединяват към ембаргото на 20 октомври 1973 г. Правителствата на отделни щати приемат рестрикции в консумацията на електричество, тъй като много централи в САЩ дотогава са на течни горива. Президентът Никсън призовава бензиностанциите да не продават гориво в почивните дни и въвежда ограничение от 90 км/ч. за магистралите.

Бензинът скача, а Аферата Утъргейт се раздухва все повече. След като не е подкрепен в Конгреса и Сената и от собствената си партия - Никсън подава оставка на 9 август 1974 г. 

Днес в САЩ и цял свят се подслушват и шпионират десетки милиони не само политици, но и обикновени граждани, но на никой не му пука, щом не го прави Никсън.

Никсън е единственият бивш или настоящ президент на САЩ който (заедно със зети си) е посетил Варна през лятото на 1982 г.

Самолетът каца на летище Варна на 30 юни където е посрещнат от преводачката (тогава) Елена Поптодорова, генерал Любен Гоцев и няколко официални лица. Срещата с Тодор Живков е в резиденция Евксиноград където двамата остават заедно на 1 и 2 юли. Никсън е разходен с хеликоптер над Добруджа, воден е до Дуранкулак, до курортните комплекси и заводите в Девня. На 1-ви или 2-ри двамата правят разходка пеш по варненското ''гезме'' (пешеходната зона) и слизат до плажа. След 2 дни във Варна, Никсън отлита за София. Понеже самолетът закъснял, българските домакини организирали разходка и в центъра на София.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0856