Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Цените на електроенергията се повишиха до 127.15 лв. при закриване на борсата

Цените на електроенергията се повишиха до 127.15 лв. при закриване на борсата
21.04.16 19:49

Автор: Р. Караджов
От началото на март се забелязва известно покачване в цените на електроенергията
Цените на електроенергията се повишиха до 127.15 лв. при закриване на борсата

Цените на електроенергията за пръв път от отваряне на борсата приключват на толкова високо ниво
Въпреки, че това е като много други инцидентни сделки, от началото на март се забелязва вече известно покачване в цените на електроенергията, която от 2 стотинки за мегават при най-ниските си цени, днес приключи на 127.15 лв. за мегават. На борсата за електроенергия е имало и по-високи цени, от 176.02 лв., но в деня в който бе достигната тази цена, пазарът на ток приключи на 89.76 лв.

Докато през днешния ден пазарът отвори на 69 лв., вече с 25 лв. по-високо от средната цена през последните месеци, която е около 44 лв. за мегават.Около средата на февруари започна и едно понижение, което в някои дни приключваше с цени между 10 и 20 лв., но в началото на март цените отново се качиха до около 44 лв. с малки изключения в които бяха малко по-ниски. Още през последните седмици се забелязваха опити за тестване на по-високи нива, като в определени дни (8-ми, 17-ти и 18-ти април) пазарът затваряше над цената от 44 лв. която властваше почти през цялото време на съществуване на пазара на електроенергия. Днес цената също в повечето време се държа с няколко стотинки над 44 лв. с няколко теста по-високо около 60 - 68 лв., като последната сделка с обем от 340.2/MWh бе на 127.15 лв.

Едно покачване на електроенергията би било благоприятно за производителите на електроенергия, но би засегнало силно финансовите интереси на тези търговци на ток които имат по-дългосрочни договори за доставка, на по-ниски цени и които не са взели мерки да се защитят при нас от покачване в цените на електроенергията.  


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0953