Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Корупцията в България краде 22% от БВП

Корупцията в България краде 22% от БВП
13.04.16 18:49

Автор: по данни на ЕП
Корупцията в България краде 22% от БВП

Колкото повече закони, толкова повече корупция! - Тацит
Корупцията е политически, икономически и социален проблем номер 1 за България, пише в анализ на ИПИ.


Според изследване на ЕП (Европейски парламент) България губи между 14 и 22% от БВП, което се равнява на между 17.039 милиарда лева и 26.776 милиарда всяка година, при БВП в размер на 82.164 млрд. лв., но той всъщност щеше да е много по-висок от сегашния ако корупцията бе поне в румънските размери. 

Тук обаче вървим по отделен път в сравнение с Румъния, защото ние сме по-добрите и по-великите и следваме собствен път и всички в Европа ни хвалят или поне така ни казват журналистите и гражданските ни общественици и експерти по поръчка на властта. Да сте чули поне едно НПО (Общо 1 890 718 души членуват в НПО, сдружения или фондации) от всичките хиляди да се бори с корупцията? Аз не! 

В най-добрия случай това е 17 пъти повече от най-високия разход на бюджета, този за МВР или почти 2 пъти парите които държавата отделя за пенсии. Тоест ако нямаше корупция пенсиите например можеше да са поне двойно по-високи, но има корупция. При по-голямата сума размерът става почти 3 пъти по 9 милиарда парите за пенсии. В България има и много закони против корупцията, но едва ли случайно. Както е казал Тацит ''Колкото повече закони, толкова повече корупция!'', което и обяснява законотворческото вдъхновение на политици и администрация. От ИПИ казвт, че в момента в страната нямало специализиран наказателно-правен орган за борба с корупцията, но всъщност имаме, дори не един или два, а поне 3-4 ако не и повече. И всички се борят с корупцията срещу десетки милиони от държавния бюджет. Липсата на правосъдие (съдиите също до един са бръкнали в меда) води до пълна безнаказаност за корупция или кражби в България. 

Корупцията обаче, освен, че спира бизнеса и създава парникови условия само за някои (които после се оказва, че са нежизнеспособни ако попаднат в истинска конкурентна среда) води и до високи цени на почти всичко в страната, защото освен данъци и осигуровки, във всичко има калкулиран и данък корупция. В цял свят има корупция, но тук самата корупция създаде толкова много закони и нормативни актове (нещо което медиите ни представят като предимство), че в момента се е бронирала за още десетилетия напред до тоталния разпад на държавата.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0987