Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Часовник за £ 10 от улична разпродажба се оказа рядък Rolex-Panerai

Часовник за £ 10 от улична разпродажба се оказа рядък Rolex-Panerai
09.04.16 22:58

Автор: Р. Караджов
Часовник за £ 10 от улична разпродажба се оказа рядък Rolex-Panerai

Часовник бил притежание на неизвестен италиански водолаз-командос през ВСВ, стига рекордна цена на търг
Ръчен часовник, купен от улична разпродажба за £ 10, бе продаден за над £ 55 000, след като се оказа, че е рядък модел Rolex-Panerai, използван от италиански военни водолази през Втората световна война. 


Часовникът е открит от мъж от Чешър, докато разчиствал къщата на покойния си баща, който е купил часовника от улична разпродажба преди 10 или 20 години за не повече от £ 10. Часовникът, който е без каишка и неработещ е привлякъл силен интерес и е продаден за цена от £ 46 000. С всички добавени такси, общата цена платена от купувача възлиза на £ 55 660. Наследникът е бил изненадат от резултата от продажбата, че тъй като той очаквал да го продаде за около £ 500. Часовникът, който е направен в сътрудничество с италианската компания Panerai и използва механизъм от Rolex, е предложен на търг без каишка и неработещ, но въпреки това е привлякъл силен интерес и е продаден за рекордната цена. Часовникът и снимка от ВСВ на италианските Xª Flottiglia MAS (Regno d'Italia)


Panerai са официален доставчик на Regia Marina (Кралския италианския флот) в края на 30-те и началото на 40-те години. Часовникът е един от едва 618-те Rolex Panerai 3636, произведени в периода 1941 - 1943 г. Те са дело на Panerai, но използват механизъм на Rolex и са водоустойчиви. Доставени са на тогавашните италианските военноморски сили и са използвани от военните водолази, Decima Flottiglia MAS, командосите на италианския флот, живите торпеда (SLC) и водачи на мини-подводници, чиято цел е била да минират корабите на противника и да извършват саботажи. Цифрите и стрелките са направени да светят в тъмното точно по тази причина. Тези часовници са редки, и повечето от собствениците им са гравирали имената си на тях, но този конкретен часовник няма никакви признаци на собствеността върху него. Часовници Panerai проектирани и произведени от Rolex са изиграли роля в подпомагането на това подразделение докарало толкова главоболия на британския флот в операциите по време на Втората световна война. Известните продукти включват ръчните часовници Luminor и Radiomir. Часовник вероятно е взет като сувенир от британски военнослужещи през Втората световна война и донесен във Великобритания, където след години се озовава на улична разпродажба в Северозападна Англия, от където е купен. Вероятно високата цена се дължи и на историческата стойност която носят подобни часовници.

В нощта на 18 срещу 19 декември 1941 г. подобни водолази - Маркиз Луиджи Дуранд де ла Пене и Емилио Бианки извършват една от най-известните в историята подобни атаки, потопявайки в пристанището на Александрия (Египет) линейните кораби Queen Elizabeth и Valiant. И двамата са заловени от англичаните и първо отказват да говорят, но после ги предупреждават, че линейният кораб HMS Valiant е миниран и потапянето му минава без жертви. Тогава един от англичаните взема един от часовниците на италианците, Luminor Panerai. Емилио Бианки почина през миналата година на възраст от 103 години, а маркиз Луиджи Дуранд де ла Пене почина на 78 години през 1992 г.  


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1163