Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Цените на ванилията с ново глобален ръст

Цените на ванилията с ново глобален ръст
09.04.16 15:40

Автор: Р. Караджов
Цените на ванилията с ново глобален ръст

Ако преди 5 г. килограм ванилия е струвал около £14, сега цената му е £ 155
Проблеми през изминалите 2 години с реколтата в Мадагаскар, най-големия производител на ванилия в света, предизвикаха 120% годишен ръст в цената, но това не е първия такъв ръст.


През 2004 г. пазарът на ванилия е виждал и по-високи цени, до £ 270.149. Високите цени обаче си имат недостатъци. Силно се увеличават кражбите на ванилия, а фермерите често прибират реколтата преждевременно, което се отразява на качеството което се влошава. Качеството е най-високо при ниски цени около £14 - £ 15 за килограм и най-лошо при около £ 325, максимумът постиган в цени през годините.

Мадагаскар момента доставя 85% от световното предлагане на ванилия. Бедността и мизерията в деколонизирания, свободен и демократичен Мадагаскар, помага да крепи страната като глобален лидер в производството на ванилия. Поради това, че ванилията е трудоемка, при спад в цените основен износител остава Мадагаскар където заплатите се движат около $ 1,50 на ден, но едно повишение подтиква и другите производители където заплатите са около $ 10 на ден да разширят производството си.Освен страните на картата, други производители на ванилия са още Реюнион, Коморски острови острови и още някои африкански страни


Проблемът в този случай е, че е нужен 3-4 годишен период на узряване преди да се започне прибиране на реколта, така, че Мадагаскар остава водещият, пилотен производител на подправката именно поради почти робското заплащане. Някой компании като David Michael & Co. (120 г. в бизнеса с ванилия) занимаващи се с търговия на едро или производство на продукти съдържащи ванилия са успели да противодействат на цената, сключвайки договори (подобни на опции) през 2010 г. в очакване на повишение в цените и прехвърляйки ги напред във времето. В момента ванилията им струва по около $ 30 - $ 50 за килограм.

Недвижими Имоти

Други както в предишни периоди на високи цени, преминават към синтетична ванилия за да свалят разходите. Това обаче е все по рядко срещано, защото повечето компании които се занимават с храни и напитки се стремят по пазарни причини да свалят изкуствените съставки. Например, Nestle SA още през февруари 2015 г. заяви, че планира да премахне изкуствените аромати и цветове от всички свои шоколадови продукти. Други компании като General Mills, Inc. и Kellogg Co. са със собствените си планове за премахване на такива съставки.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0924