Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Кой стои зад оставането на Великобритания в ЕС?

Кой стои зад оставането на Великобритания в ЕС?
06.04.16 20:16

Автор: Р. Караджов
Кой стои зад оставането на Великобритания в ЕС?

Brexit може да лиши Ситито от финансов пазар за трилиониПрез октомври 2015 г. написах кои са за излизането на Великобритания от ЕС, а сега ще добавя тези които са за оставането


Еврочленството помагаше на Лондон да разшири значително позицията си като финансова столица на Европа. Brexit може да лиши Лондон от финансов пазар за трилиони. Търговията с деривати е един от най-доходоносните бизнеси на британската столица и въпреки, че на мнозина в Ситито е ясно, че референдумът започна като блъф и с цел спекулативни печалби, вече се вземат мерки от ''играчка, да не стане плачка''. Само търговията с еврови деривати и репо-сделки в Лондон възлиза на € 2 трлн. на ден. Към тези пари може да се добавят IPO-та, валутните сделки, лихвени проценти и други. Ситито е огромен работодател, който генерира 12% от британската икономика и внася около £ 66 млрд. данъци годишно. 

Един от водещите локомотиви на кампанията е милиардерът Дейвид Хардинг, основател на хедж-фондът Winton Capital Management (капитал $ 30 млрд.) Хардинг е бивш физик, търговец на фючърси, съосновател на няколко компании в областта на инвестициите и голям филантроп в научните изследвания. Други противник на излизането са южноафриканските Investec Wealth & Investment (Investec), начело с Хю Херман, които се занимават с управление на инвестиции, частно и инвестиционно банкиране.Като цяло 2/3 от банкерите в Ситито начело с HSBC Holdings plc. са против излизането от ЕС. За оставането на Обединеното кралство в Европа пари са дали и американски банки. Goldman Sachs е дарила £ 500 хил., а топ мениджърите на банката в Лондон публично подкрепиха кампанията за оставане в ЕС. JPMorgan също са налели в кампанията по оставане £ 500 хил. Други дарители са Morgan Stanley които още не са обявили с колко пари подпомагат кампанията, но със сигурност участват. Банките се включиха във финансирането заради притеснения, че евентуален Brexit би попречил на бизнеса им в Лондон. Bank of America е заела неутрална позиция, а на подобна са и швейцарските UBS. Като цяло повечето банки са изключително внимателни в позициите си защото самата идея за референдума започва вече да плаши инвеститорите и те се притесняват, че тези месеци ще костват печалбите им в и без това свиващият се пазар на инвестиционно банкиране. Кантори като Allen & Overy и Clifford Chance предоставят насоки на банкерите какво становище да заемат или да не заемат, за да не навредят на собствените си интереси. Пари в кампанията по оставане наливат и други бизнеси - Sainsbury основана още в 1869 г. верига супермаркети, в момента втората по големина в Обединеното кралство, както и мултинацоналните Marks & Spencer основани в 1884 г. 

Кампанията за оставане на Великобритания в ЕС е наела вече Джим Месина, който ръководеше кампанията за преизбирането на Барак Обама и бе съветник на Дейвид Камерън при миналогодишната изборна победа на Консерваторите. Противниците на членството в ЕС се опитват да представят вота като битка между статуквото и обикновения човек, богатите и бедните, измамниците и честните – нещо на което вярват и дежурните български наивници в социалните мрежи, но истината е, че става дума за пари и в единия и в другия случай. Самият референдум ще струва на данъкоплатците около £142 млн.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0741