Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Кайл Бас и Bear Stearns

Кайл Бас и Bear Stearns
30.03.16 19:31

Автор: Р. Караджов
Кайл Бас и Bear Stearns

Според Wall Street Journal, Кайл Бас е играл ключова роля за срива на акциите на Bear Stearns Companies, Inc. 
Wall Street Journal
се позовава на документи от Комисията по разследване на финансовата криза (FCIC)


Според източници на водещият от CNBC Дейвид Фабер на 12 март 2008 г. Бас е подтикнал журналист да зададе директен провокативен въпрос в ефир на шефа на Bear Stearns Алън Шварц. Водещият питал дали е истина, че една Goldman Sachs е прекратила сътрудничеството си с Bear Stearns заради повишен риск. Шварц отговаря, че банката има голяма ликвидност, тоест лъже като разпран, но инвеститорите вече не са впечатлени и още на 12 март вечерта банката губи ликвидност. Борсата затваря на $ 61.58 за акция. На 14 март JPMorgan, подкрепена от страна на Федералния резерв осигурява аварийни финансиране на Bear Stearns – акциите са $ 30,85. На 16 март, 2008 г. Bear Stearns бе принудена да подпише договор за сливане с JP Morgan Chase при стойност $ 2 на акция, при $ 172 през януари 2007 г. и $ 93 през февруари 2008 г.Кайл Бас обаче едва ли има вина за лошото управление на банката. Кой по-добре от него би познавал Bear Stearns след като е бивш служител и по-късно главен управляващ директор на банката, в офиса на Bear Stearns в Далас?! Когато основава Hayman Capital Management, L.P. през 2006 година започва да очаква пукване на кредитния балон в ипотеките. Относно високорисковите ипотеки сам признава, че е бил предупреден от инвестиционен банкер от Ню Йорк, докато двамата са присъствали на сватба в Испания. След завръщането си в САЩ наема няколко частни следователи за да определи лекотата с която се получават ипотечни кредити. Прекарва значителна част от времето си за изучаване на жилищния ипотечен пазар и прави проучвания, за да определи кои жилищните ипотечни облигации (RMBS), съставени от нискокачествени ипотеки са най-склонни към пропадане и може да се скъсят. Скъсява като закупува суапове за кредитно неизпълнение (CDS) като открива позиция за повече от $ 4 млрд. в рисковите ипотечни облигации.

Налага се да чака до есента на 2007 г., но през декември вълната връхлита САЩ. Фондът Hayman Capital Management, L.P печели 212% през 2007 г. от скъсяването на високорисковите ипотеки. В 2008 г. когато се описват събитията печалбите също са значителни макар много по-скромни от 2007 г. Кайл Бас прави за себе си около $ 500 милиона от скъсяване на ипотеките. Събитията обаче са решени много преди описаната от Wall Street Journal дата. Самите Wall Street Journal съобщиха още на 15 юни 2007 г., че хедж фонд, управляван от Bear Stearns е претърпял големи загуби от влошилите се рискови ипотечни инвестиции, а от 5 октомври същата година прокуратурата в САЩ започна разследване срещу 2 от фондовете на банката.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0999