Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Египет с обезценяваща се валута

Египет с обезценяваща се валута
27.03.16 18:21

Автор: Р. Караджов
Египет с обезценяваща се валутаСлед свалянето на руския пасажер Airbus A321 на Метроджет бях писал, че ситуацията особено на фона на туристите които ще се изтеглят от пазара ще е негативна за египетския паунд, в началото на 2016 г.Така стана. Курсът на черно започна да се качва силно в началото на 2016 г. и принуди в средата на месеца централната банка да девалвира валутата с 13.55 % за да навакса разликата с курсовете на черно, но дори това покачване или качилите се чужди инвестиции на фондовите борси не могат да наваксат отлива на твърда валута, а цените на черно са качени до 9.90 за долар и дори над тази цена. Отлива на валута започна още по време на вълненията през 2011 г. като валутните резерви на страната паднаха от $ 36 млрд. до под $ 16.5 млрд. Големите инвеститори в Египет като Китай и Саудитска Арабия също навлизат във фаза на проблеми. 

Близостта на размирната Либия в която курсовете на черно са около 3.5 пъти по-високо от официални курс, също влошава положението. От вълненията през 2011 г. досега, египетския паунд се е обезценил с 53.38%, а ако включим курса на черно, с около 70.99%. Тенденцията занапред е негативна за паунда.  


 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0715