Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Цените на електроенергията са паднали със 74.23% за 1 година

Цените на електроенергията са паднали със 74.23% за 1 година
27.03.16 16:14

Автор: Р. Караджов
Цените на електроенергията са паднали със 74.23% за 1 година

Цената на електроенергията на едро е паднала от главоломните 170 лв. на мегават, през март 2015 г., на сегашните средно 44 лв. за мегават 
Спад със 74.23 % в рамките на 1 година, благодарение на отварянето на Енергийната борса и все по изпълващия се с търговци пазар на електроенергия.

Стреснати от спада в цените, на който не знаят как да противодействат - част от по-големите инвеститори в енергетиката в България се обединиха в нова браншова организация (Национална енергийна камара).В нея влизат всички които искат високи цени на тока и са на дотации от държавата. Българската фотоволтаична асоциация, Бългрската ветроенергийна асоциация, Асоциация Хидроенергетика и други, така също и монополите ЕВН България, Енерго-Про и ЧЕЗ България, чиито пазар на крайни потребители, скоро ще се окаже пълен с конкуренти. Монополите и държавно спонсорираните производства, напуснаха неотдавна КРИБ заради несъгласие с водената политика от индустриалците, които искат ниски цени на електроенергията. 

Само преди дни Българска независима енергийна борса (БНЕБ) избра GlobalVision Trading Trayport като платформа, която ще се използва за администриране на пазара за покупко-продажба на електрическа енергия посредством двустранни договори.

Trayport Ltd е дъщерно дружество на Intercontinental Exchange, Inc., която ги придоби в края на 2015 от BGC Partners за приблизително $ 650 млн. През 2014 г. CME Group се опитаха да купят майката на компанията тогава GFI Group, но сделката пропадна. 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0961