Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Оценяването на големите диаманти?

Оценяването на големите диаманти?
22.03.16 17:27

Автор: Bloomberg
Оценяването на големите диаманти?



Големите, естествени диаманти са сред едни от най-дефицитните стоки в света


Дори да се открият нови диаманти с големина от 357 карата, който бе намерен през тази година в Кралство Лесото (в Южна Африка), има друг проблем.


Да се определи стойността на такъв диамант е най-малко толкова трудно, колкото и да се намери един от тези редки големи камъни. С оглед на този проблем специализираната в откриването и търговията на особено големи скъпоценни камъни компания Gem Diamonds Ltd. предприема необичайни мерки. Базираната в Лондон и листаната на борсата минна компания (LSE: GEMD) прави това, което обикновено предприемат посредниците: някои камъни са изрязавани и полирани, а след това продавани, а чрез приходите от продажбата могат да се направят изводи относно потенциалната стойност на най-големите екземпляри. През септември камъкът от Лесото досега цена на тъг в размер от $ 19,3 млн. 

Точна оценка е невъзможна при такива камъни, казва мениджърът по продажбите на Gem Diamonds в Антверпен, световната столица на търговията с диаманти. Почти е невъзможно да се оцени стойността на такива изключителни диаманти, имайки предвид, че оценката зависи много от цвета, чистотата, начина на изрязване, полиране и много други фактори. От стотиците милиони диаманти, които са намерени през последните 10 години, не повече от дузина са в категорията на камъни над 250 карата. При подобни редки находки минните компании не винаги могат да бъдат сигурни дали действително са продали камъните за максимално възможната за момента цена на пазара.



Предпочитаните от мултимилиардерите-колекционери и инвеститори гигантски диаманти засега се противопоставят на спада в цените на по-малките екземпляри, което още повече подчертава значението в ценообразуването на диамантите. Да вземем за пример Lucara Diamond Corp – компанията намери през миналия месец вторият по големина досега открит диамант. Диамантът от 1111 карата е с размерите на топка за тенис и се оценява от анализаторите на приблизителна цена от $ 60 млн. От друга страна, цените на скъпоценните камъни на Gem Diamonds от над 10 карата са се понижили с около 5% през последната година, заяви главният изпълнителен директор Клифърд Елфик в началото на декември. По-малките камъни са поевтинели дори с до 30%. Обикновено операторите на минните продават своите находки директно на специализирани фирми, които накъсват камъните на по-малки парчета. Те се полират и се доставят на търговците на едро и на бижутери. По този начин на пазара с обем на глобалната търговия от около $ 80 млрд. е налице достатъчна сравнимост, за да се подредят ценово по-малките, както и малко по-големите диаманти. Но при най-големите диаманти тази система не работи, защото минните компании обикновено не наемат собствени шлофивчици на диаманти и трудно може да се прецени колко парчета от големите камъни могат да се обработят най-ефективно. Gem Diamonds иска да промени това. Именно тази компания намери четири от 20-те най-големи диаманта за последните десет години. Тя започна експериментално да шлифова и полира малка част от собствените си диаманти, за да направи по-прозрачен процеса на конвертиране на по-скоро незабележимите камъни в усъвършенствани продукти за бижутерите. Преди Gem да започне това производство, обществеността дори не бе информирана за откриването на такива големи диаманти, каза главният изпълнителен директор на друга компания от сектора – Lucara, със седалище във Ванкувър, Канада. Именно Lucara откри най-големия диамант за последния 1 век. През последната година в диамантени мини по целия свят са били открити скъпоценни камъни за приблизително общо 125 милиона карата. Диамантите не се търгуват на официален пазар, като търговията е значително по-неликвидна, отколкото на повечето други търгувани стоки. Едно подобрено оценяване може да улесни значително сравнителния анализ в индустрията с диаманти, тъй като се очаква да се откриват все по-големи диаманти. Повече от половината от най-големите камъни през последното десетилетие са намерени от Lucara през 2 години след откриването през 2012 г. на мината Karowe в Ботсвана.

Именно там е намерен и диамантът от 1111 карата от последния месец. Той е втори по големина в света след Кулинан (3106 карата), който е част от бижутата на британската. Мината Karowe на Lucara се конкурира с тази на Gem Diamonds Ltd. в Лесото като източник на най-големите и най-добрите диаманти в света. Досега рекорда за най-голям открит диамант през този век се държеше именно от Gem Diamonds Ltd. с 603-каратовия Lesotho Promise. Най-големият открит диамант досега е 3106-каратовият Кулинан, намерен в Претория в Южна Африка през 1905 г. От него са направени ''Голямата звезда на Африка'' и ''По-малката звезда на Африка'', които са част от кралските бижута на Великобритания. 


 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1108