Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Фермите за сьомга в Норвегия

Фермите за сьомга в Норвегия
15.03.16 12:28

Автор: Р. Караджов
Фермите за сьомга в Норвегия  Инвестициите в рибни ферми имат сравнително бърза възвръщаемост

Сьомгата е смятана доскоро за деликатес на който само малцина привилегировани може да се насладят

С появата на рибовъдството, тази вкусна риба стана достъпни в световен мащаб, на по-достъпни цени. Култивираното отглеждане на атлантическа сьомга (Salmo salar) в крайбрежните води на Норвегия започва през 70-те години и се развива през 80-те години на 20 век. Бизнесът бързо се превръща в един от основните стълбове на норвежката икономика.

Заради спада в цените на петрола, индустриалното отглеждане и износът на морска храна са все по-важен ресурс за страната, като още през 90-те години на 20 век използването на антибиотици в отглеждането на риба бе почти прекратено поради програма за ваксинация на рибите.Днес Норвегия има най-голям тонаж на отглеждана сьомга в света и може би най-ниската употреба на антибиотици във фермите за риба. Тя произвежда над 60% от култивираната сьомга, търгувана по света, следвана от Чили с 19% които също имат огромно производство. Други големи производители са САЩ и Канада. Само през февруари тази година Норвегия е изнесла близо 71 800 тона сьомга, чиято цена е стабилна и дори отбелязва плавно повишение. Култивираната сьомга се отглежда в заграждения с дълбочина между 15 и 30 метра, разположени в крайбрежните води на Норвегия, на места с подходяща температура и естествените морски течения, които отмиват отпадните продукти. Сьомгата се храни с пелети, приготвени от рибни и растителни масла, комбинирани с витамини и минерали. Против паразити (въшки по рибите) напоследък все по-често се използват биологични методи за борба, най-перспективният от които е въвеждането в загражденията на един от естествените врагове на въшките, риби от семейство Labridae. Розовият цвят на месото се постига с добавянето на синтетичния каротиноид астаксантин, който в естествен вид се среща в зоопланктона. 

Сьомгите прекарват в фермите средно по 2 години и отиват на пазара при достигане на тегло от около 5 килограма. Аквафермите са бъдещето на бизнеса, поради изчерпване на ресурсите от риба в океана поради прекомерен улов. Част от начина на изхранване на все по-нарастващото човечество, но противници на изкуствено отглежданата във ферми риба са зелени и екологични организации, които търсят доводи за закриване на фермите или за повишаване на тяхното данъчно облагане с ''еко-данъци''.
 ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1726