Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Инвеститор разтърсва фондовата борса в Турция

Инвеститор разтърсва фондовата борса в Турция
12.03.16 05:56

Автор: profit.bg
Инвеститорът сключва голям брой големи сделки
Инвеститор разтърсва фондовата борса в Турция

Инвеститорът е съдействал за повишаване на оборота на истанбулската борса с 8%
Големи инвеститори могат да въздействат дори и върху някои от най-големите и ликвидни капиталови пазари


Когато става въпрос за по-малка борса, подобно на Borsa İstanbul (BIST), това въздействие може да е сериозно. Мистериозен инвеститор, който участниците на истанбулския пазар на акции наричат the dude, се появява на турския пазар за първи път преди около 1.5 години.

Залозите му само в рамките на ден достигат $ 450 милиона, което води до удвояване на среднодневния оборот. Инвеститорът сключва голям брой и големи сделки в малки интервали от време, което плаши останалите участници на фондовия пазар. Неизвестността кога и при коя позиция ще се появи този инвеститор кара останалите да се страхуват и да опитат да отгатнат неговите действия.Който и да е той, не може да бъде проследен, защото преминава от един брокер към друг. Никой не знае нищо със сигурност. И това се случва в Турция, където обикновено всеки знае всичко за това, което се случва, коментира Тургай Озанер, партньор във Istanbul Portfolio. Анонимният инвеститор е съдействал за повишаване на оборота на борсата с близо 8% през тази година. В момента инвеститорът действа чрез Yatirim Finansman. Преди 2 години брокерът допринасяше за под 2% от общия оборот на Borsa İstanbul, докато днес отговаря за основната част от оборота през определени борсови сесии. През месеците януари и февруари през Yatirim Finansman са купени акции на стойност 1.23 милиарда лири (383 милиона евро), което е със 70% повече от втория най-голям брокер за посочения период.

Може би най-големият въпрос пред пазарните участници е не кой е the dude, а по-скоро какво е, според Исик Окте, инвестиционен стратег в TEB Invest/BNP Paribas. Една от общите черти, която притежават тримата брокери, ползвани от мистериозния инвеститор, е възможността за осъществяване на ''високочестотни сделки'', което означава, че може the dude да не е човек, а алгоритъм за сключване на борсови сделки.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1083