Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Карфицата на Лафит

Карфицата на Лафит
08.03.16 22:34

Автор: Р. Караджов
Карфицата на Лафит

От дрипи до богатството

Жак Лафит е между създателите на съвременния обществен кредит във Франция и отваря път за международното инвестиционно банкиране в страната


Лафит е роден в Байон, в семейство на дърводелец. Малкият Жак е едно от 10-те деца на семейството. Добил малко и общо образование, Лафит започва работа като чирак при баща си, после като чиновник при нотариус и при местен търговец, който има интерес в банкирането и застраховането. Жак се вижда интелигентен на търговеца и той му пише препоръки за да изпробва способностите в Париж. На възраст от 20 г. Жак Лафит пристига в столицата. Първата банка Perrégaux et Cie в която влиза, принадлежи на швейцарец на име Жан Фредерик работещ в Париж от 1765 г. първо за Некер, а от 1781 г. за себе си, богат фен на театъра, операта, лукса и красивите балерини. 

Лафит пита служителите в банката за работа, иска среща със собственика, но му е отказано. Натъжен Лафит тъкмо излизал, когато забелязал карфица в двора. Навел да я вдигне и се огледал на кого принадлежи. Една ръка се отпуснала на рамото му. Бил собственикът, комуто направило впечатление, че младежът се навел за карфица предмет който всички други служители прескачат и се оглежа за нейния собственик. Жак Лафит бил нает веднага на работа като счетоводител.

 

По-късно дейно участва в повечето дела на банката и нерядко замества шефа си в много сделки. Банката обслужва всички. Нейни клиенти преди революцията са Томас Джеферсън и маркиз Жилбер дьо Лафайет, чуждите дипломати в Париж, ниските слоеве на аристокрацията, граждани и спекуланти, английски и швейцарски банкери и инвеститори, богати куртизанки и бъдещата съпругата на маркиз дьо Талейран. През революцията въпреки, че собственикът е привърженик на конституционната монархия, обслужва всички – от английската резидентура която понякога почти открито спонсорира някои от революционерите в началния период, до крайните републиканци. Клиенти на банката са Жан Пол Марат, Жозеф Фуше, Дантон и други. Развитието на банката продължава при Директорията, Консулите и Наполеон. Банкерите от Perrégaux et Cie са най-важните финансови съветници на императора, въпреки, че Наполеон знае за отношението на Лафит към режима.През февруари 1806 г. става съдружник, а банката променя името си от Perrégaux et Cie, на Perrégaux, Laffitte & Cie. Банката вече е една от най-големите и влиятелни в Европа. През февруари 1808 г. Жан-Фредерик умира и Лафит наследява управлението на банката изцяло под името Laffitte & Cie. Синът на стария собственик остава като съдружник, макар да се оттегля от банкерската дейност. Жан Лафит е банкер при Наполеон и Луи XVIII с които има добри отношения макар и двамата да знаят за либералните му убеждения. В най-тежките периоди на Франция той спасява франка, като осигурява собствени средства за погасяване на някои задължения след битката при Ватерло и не позволява на правителството да конфискува авоари от Banque de France създадена при Наполеон. Това създава условия за привличане на инвестиции в страната и въпреки разгрома на политическия и военен фронт, Франция не изпада в тежка икономическа криза. Отношенията между краля и Лафит не са лоши въпреки, че през 1820 г. Лафит губи поста си на управител на Banque de France. Заради твърде либералните му възгледи Луи XVIII го сваля от поста за да задоволи крайните роялисти, но отношенията им остават добри. С Шарл X отношенията са обтегнати заради реакционната политика. Лафит финансира либерални публикации, които насърчават бунт и е един от дейните участници в свалянето на краля. Той е член на групата, която предлага короната на херцога на Орлеан, който става крал на Франция под името Луи Филип.
Жак Лафит става председател на Камарата на депутатите, а късната есен същата година и министър-председател на Франция.  По-късно той съжалява за това си деяние и смята избора на Луи Филип за най-голямата грешка която е допуснал. Политиката е довело до значителни разходи и банка Laffitte & Cie която е отпуснала големи кредити на промишлени предприятия и компании за имоти е силно засегната от кризата в края на 20-те години. На 28 януари на 1831 г. той закрива Laffitte & Cie и не без помощта на националната Banque de France, която му става гарант и след като продава всичките си имоти, а съпругата му диамантите си, успява да изплати дълговете, без да обяви банкрут.
Още през 1833 Жак Лафит, окуражен от синът си принцът на Бородино (дъщеря му е омъжена за големия син на маршал Ней) и племенникът си Чарлз Лафит - организира първите конни надбягвания край Париж и се заема с недвижими имоти, започвайки реконструкции в стар замък. Реставрирайки и изграждайки къщи които продава чрез масирана рекламна кампания, забогатява отново. В 1836 г. успява да създаде нова инвестиционна банка. Жак Лафит е описван като суетен в облеклото, с афинитет към лукса, не разбирал много от политика, но бил изключително лоялен, честен като банкер и има значителен принос в развитието на инвестиционното банкиране във Франция. Когато умира сред документите му е намерен списък със 7200 човека които е спасил финансово. На погребението му се стичат повече от 20 000 човека.  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1062