Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Инфлацията предизвикана от Манса Муса

Инфлацията предизвикана от Манса Муса
06.03.16 08:21

Автор: Р. Караджов
Инфлацията предизвикана от Манса Муса

Богатството на историческите личности останали в историята, нямат пълни разписания, освен грандиозните легенди и свидетелства на странични свидетели за съкровища притежавани от тях 
Тези приказки често се смятат за нереален или преувеличени, а някои са били дискредитирани с нови открития и доказателства


Независимо от това, тези състояния са впечатляващи, и останали в популярния съзнание през вековете, дори и само като легенда. Наричания на много места, най-богат човек в историята, манса (цар) на Малийската империя Манса Муса (на арабски: مانسا موسى‎‎), познат и като Кута Муса, дори да не надминава по богатство Марк Лициний Крас с неговото състояние от $ 2 трилиона, Цезар Август с неговите $ 4.6 трилиона, или Натан Ротшилд с $ 450 милиарда, определено ги минавал по запаси злато и разточителство. Манса Муса наследил властта от предишния владетел Манса Чу който му се падал чичо и който тръгнал на експедиция която да пресече Атлантическия океан, тъй като не вярвал, че там няма нищо. Старият владетел така не се върнал от експедиция и Манса Муса от велик везир, станал цар. Богатството му не може да се изчисли точно, но според някои се равнява на около $ 400 млрд. в днешни пари.

В 13-ти и началото на 14-ти век Мали е източник на половината злато в Стария свят. Държавата има три огромни златни мини, а владетелят облага всяка унция злато, мед, сол и керваните с роби и робини, които кръстосват Африка. В държавата за търговия се използвал златен прах и различните видове валути циркулиращи в региона, някои от които местни като мискале (4.235 грама злато). Един златен динар, например се разменял за 4.5 грама злато на прах, при условие, златният динар по него време съдържал 4.25 грама злато, 22 карата. Златен прах се използвал в цял империята, но не бил ценен еднакво във всички региони, с което се доказва за пореден път и че в миналото и днес, в една държава няма как да има еднакви цени за всички стоки. Освен злато за размяна се използвала и сол нарязана на плочи, която в северната част на страната не струвала много, но в южната част, където нямало сол стигала до цена от 20-30-40 динара за един товар камила в сол. Което прави около $ 5451, ако приемем цена от 30 динара. Поинтересувах се колко товар може да носи една камила и се оказаха 450 кг., но това е тежест която е най-вероятно да я убие, затова търговците са товарили камилите със 150 кг. Така един товар сол е 150 кг., от което следва, че за грам злато от най-висока проба, се купуват около 27.52 грама сол, което прави $ 0.681 (около 1.22 лв.) за грам сол, обърнато в днешни пари. Скъпо си е било в империята! Използвала се и мед, която явно е била ценена високо, тъй като 60 медни пръта се търгували за 100 динара в злато, тоест около 450 гр. злато, което днес е $18171, според курса на златото днес. Колко обаче тежат тия 60 пръта мед, не знам.Понеже му било ясно, че не може всичките му поданици да са мюсюлмани, Манса Муса се опитал да направи исляма вярата на благородството, но не се изсилвал да налага исляма на населението. Можел да чете и пише на арабски, проявявал интерес към науката или това което се приемало за такова по него време.

Това с което става известен в чужбина и се прочува дори в Европа е поклонението му в Мека, което започва през 1324 г. Тук легенди и истина се размиват, точно както се размиват и мерните единици, но ще се опитам да изчисля колко пътни е взел Манса Муса. Според описанието на Ибн Халдун, царят е носил 80 товара злато на прах. В Малийската империя за товарни добичета обикновено се използвали роби, но този път се използвали товарни животни. Ако приемем, че са били камили, а един товар е бил 150 кг., което донякъде се покрива и с неясната за мен мерна единица (умножена по 3) използвана от арабина. 150 кг. злато са около $ 6 057 000, които умножени по 80 правят $ 484 560 000. Добре запасен с почти половин милиард $ в днешни пари, императорът тръгнал на това пътешествие от около 7500 км. Имал лична охрана от 500 мъже и го придружавали 12 000 роби и робини облечени в брокат и коприна. Всеки от тях носил по 1.814 килограма злато, което прави още $ 878 991 840 които умножени по златото от камилите правят общо $ 1 363 551 840. Цяла процесия се състояла според слуховете от 60 000 човека, но вероятно цифрата е преувеличена. Днес се говори за слонове в кервана, но имам големи съмнения. Африканският слон не е индийски, а и с какво се хранят слонове и се осигурява вода, при тоя път от хиляди километри от който голяма част е в пустинята?! 

Този почти $ 1.4 милиарда били толкова много за тогавашния свят, а Манса и свитата му така усърдно го пилеели в покупки и Зекят (ислямската задължителна милостиня, един от петте стълба на исляма), че предизвикали инфлация по пътя си и в Египет и Арабия. Всеки петък владетелят отделял пари за една джамия, а когато преминали през Кайро, членовете на антуража му купили толкова много етиопски и турски робини, певици и дрехи, че златният динар се обезценил с 6 дирхама, която е сребърна монета равна на около 2.71 грама сребро. При курсовете в арабския свят тогава (дано не греша), това означава, че златото се е обезценило за броени дни в Кайро с над 73% спрямо среброто. Инфлацията била относно стойността на златото, но това било голямо сътресение за тогавашния арабски свят, който от векове бил свикнал на сравнително непоклатими цени и курс между злато и сребро. Търговците вероятно са изпаднали в шок. Колко са това, може да сметнем приблизително в пилета. Златният динар се обезценил с 6 пилета по курса на пилетата от преди неговото пристигане, тъй като едно пиле на пазара струвало 1 сребърен дирхам преди да се появи той. Подобно било положението и в Мека и Медина. На арабския свят в региона били нужни 12 години за да се възстанови предишния курс между златото и среброто. Манса Муса и свитата му харчили с такъв размах, че на връщане се наложило царят да вземе в заем пари от търговците в Кайро за да се прибере. Според някои той взел парите за да възстанови поне колкото може разстроената заради него парична система, но това е по-скоро нова трактовка. Най-вероятно Манса Муса наистина е изхарчил всичкото си злато по време на своя Хадж (حج).

Когато се връща през 1325 г. владетелят се заема със строителство, главно в Тимбукту и Гао, като построил училища, джамии, библиотека с около 1 милион ръкописа и университет. Тимбукту скоро се превръща в център на търговията, културата и исляма. Пътешествието на Манса и неговото злато привлича интереса привличат вниманието както на ислямския така и на християнски свят. Името на Мали и Тимбукту се появяват на картите в Европа от 14-ти век. Екстравагантното му пътуване е описано от историците и увековечено в каталунски атлас от 1375 г., една от най-важните световни карти на средновековна Европа. 
Няколко години след това събитие, около 1330-1240 г. започва спад в цените на златото в Европа. До 1360 години златото се обезценява с около 40%. Дали част от това обезценяване се дължи на това, че част от богатвото на Малийската империя е проникнало, чрез търговията в Европа? Вероятно.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0865