Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Кино и пари

Кино и пари
04.03.16 14:57

Автор: Р. Караджов
Инвестициите в киното
Кино и пари

Киното преди да се превърне в изкуство, е добре да носи и пари
Ако филмовият бизнес прилича на друг, то може би най-близо до него е бизнесът с добив на петрол


При петролният, от 8-10 забити в земята сонди, потича петрол само от една, но ако намерите правилното находище, добивите са такива, че останалите загуби изразени често в милиони на сондаж, добиват размер на джобни разходи. Ако петролът не потече, може да се бият сонда след сонда, разходите да растат главоломно, а приходите да са някъде в далечното, прекрасно, но изплъзващо се бъдеще. Подобен е бизнеса и в киното! Очакванията на продуцентите, че от 1 филм ще избият разходите и ще минат на печалба, често са със шанс не повече от 10-20%. Разбира се, има режисьори и актьори с които филмът може да излезе на печалба само от участието им, но те струват скъпо.Подобна е съдбата на филма ''Жега'' на режисьора Майкъл Ман. След като снима филма веднъж в 1989 г., но филмът не е приет добре от критиката и публиката (въпреки, че по мое мнение е кадърно направен), той го снима още веднъж с Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Вал Килмър, Джон Войт и други светил от бизнеса, а новият стар филм с излизането си през 1996 г. пълни касите, събирайки $ 67,5 милиона в САЩ и $ 120 милиона в чужбина. Но дори големи режисьори като Спилбърг и големи актьори като Робърт Де Ниро са имали провали. Големите компании в Холивуд, знаят, че от 8-10 филма, ако 2 излязат успешни, то може би ще покрият загубите от останалите губещи, а има шанс да донесат и добри печалби. Докато всеки е чувал за мегапродукции като ''Бен Хур'', ''Междузвездни войни'', ''Индиана Джоунс'', ''Карибски пирати'', ''Титаник'', ''Хари Потър'', ''Аватар'' и т.н., с вложените в тях милиони, то малцина са обръщали внимание на ниско-бюджетни продукции, но донесли космически печалби, които превърнати в норма на печалба в проценти, карат дори мегапродукциите да се червят от срам.

 Те са като така наречените Penny stocks, акции на малки компании, които се търгуват на съвсем ниска цена, защото самата компания няма никакви шансове или просто е боклук, като тези които Леонардо ди Каприо продаваше във филма “Вълкът от Уолстрийт”. Понякога макар по чудо, точно тези “розови листчета”, могат макар много рядко да донесат баснословни печалби, ако се вземе под внимание вложената първоначална сума.През 1999 г. Едуардо Санчез и Даниел Мирик заснемат почти любителски филм ''Проклятието Блеър''. Филмът е заснет отвратително със сватбарска камера, но носи приходи от $ 250 милиона! ''Проклятието Блеър'' разказва за студенти, които отиват в Мериленд с идеята да заснемат филм по местната легенда за "проклятието Блеър" и изчезнали хора и деца в гората. Героите се отправят в гората да снимат и не се завръщат. Година по-късно филмът, когото тримата са заснели случайно, е открит. Бюджетът на ''Проклятието Блеър'' е само $ 22 000, а самият филм е дипломна работа. Всеки долар вложен във филма се е върнал умножен повече от 11 450 пъти! 

Една проста идея, която се е зародила в съзнанието на някого докато обядва, прави секс, лежи, пие бива, облекчава се, бива описана на листчета, салфетки, тоалетна хартия, в тетрадка, а после бавно се оформя и избистря за да добие кристалния вид на сонда за пари от която избликват приходи!

Например, вторият (Първи е ''Аватар'') абсолютен рекордьор, филмът ''Титаник'' с близо $ 2,185 млрд. приходи, заснет с бюджет от $ 200 млн., е догонен от един скромен и ниско-бюджетен австралийски филм който е заснет само за 300 000 и то австралийски долара, в далечината 1978 година. ''Лудия Макс'' – филмът с който Мел Гибсън до тогава сравнително неизвестен актьор пробива в киното.През следващите 30 години филмът направил Мел Гибсън известен е донесъл $ 2 млрд. приходи от прожекции, касети, DVD, фланелки, авторски права и т.н. и поне до появата на "Проклятието Блеър" и някои други продукции, бе най-печелившия филм на всички времена, изчислен като процент вложения и печалба.

Между света на мегапродукциите се пръкват филми снимани сякаш в гараж, с камерата на татко, гардероб от дрехите на баба и декори от стария хамбар. Въпреки това обаче те носят високи печалби на всеки вложен долар. Подобен пример е ''Числото Пи'' от 1998 г. Бюджетът на на филма е $ 60 000, като голяма част от него е набрана със 100 доларови вноски... от приятели и роднини на режисьора.Филмът е сниман в Ню Йорк без никакви разрешителни, напълно нелегално, следствие на което се налагало част от камерния му екип да стои в отцепление... и да предупреждава за идване на полицията. За цялата снимачна група, храна готви майката на режисьора. Artisan Entertainment купуват филма след завършването му за $ 1 милион. Каква печалба е донесъл на компанията ''Числото Пи'', не можах да намеря, но имайки предвид, че дори тук в България филмът е гледан от много хора, вероятно отдавна са избили вложения в покупката на филма $ 1 милион.

Рекордьор обаче в пряка конкуренция с ''Проклятието Блеър'' е филмът ''Паранормална активност'' от 2007 година, чиито бюджет е по думите на създателите му е само $ 11 000. Филмът само първия уикенд донася приходи в размер на $ 62 млн., а приходите от него до сега са вече над $ 240 милиона! След като потроши всички рекорди, естествено имаше и втора част ''Паранормална активност 2'' която обаче струваше вече $ 3 милиона и въпреки, че се представи също блестящо донася първия уикент ''само'' $ 41,5 милиона. Не са малко, но в сравнение с първата част струваща пари за семки и донесла повече, е сравнително “скромно” постижение. След успеха на филма Paramount решава всяка година да отделя 1 милион долара за създаването и развитието на микро-бюджетни филми като финансиране ще получават от 10 до 20 филмови проекта в размер не повече от $ 100 000.Към Penny stocks филмите, може спокойно да добавим порното. Колкото да е неприятна темата за някои моралисти, едни от филмите с много висок процент печалба на всеки вложен долар е порното. В САЩ тези филми имат оборот от над $ 10-12 милиарда. В световен мащаб се предполага, че годишния оборот възлиза на над $ 20 милиарда, а често някои от тези филми не струват повече от няколко хиляди, като аматьорските дори не струват нищо. Дали ще изкарате пари от порно, пак зависи от зрителите, защото в порното, буквално може да си скъсате задника от работа и пак да си останете бедни и без печалби.

 

Други филми със сравнителни нисък бюджет, въпреки, че не са Penny stocks, са ''Моята голяма луда гръцка сватба'' с цена от $ 5 милиона и донесъл $ 385 милиона, ''Беднякът милионер'' произведен за $ 15 милиона и донесъл освен Оскарите хубавата сума от $ 390, ''Хубава жена'', ''Извънземното'', ''Брилянтин'', ''Списъкът на Шиндлер'', все сравнително евтини филми, но донесли големи печалби.

Фактор време в киното?! Някои филми споменати горе, нямаше да излезе от хола на създателите си, или от студията откупила права за разпространение - ако не бе улучено времето на създаване на филма, или поне така смятам.

Хората се интересуват от различни неща, в различни периоди от времето в което живеят - благодарение на мода, икономически закономерности, обществени настроения. Това което ги вълнува или е интересно, е различно през годините. Излезли в други години, филмите в зависимост от сюжета могат да бъдат както касови, така и пълен провал. Ще си позволя и една прогноза. Ако ще снимате филм за вампири, то едва ли следващите 4-5 години подобни филми ще се радват на голям успех и добри сборове в кината, въпреки голямата реклама, която вече придружава почти всеки филм. 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0812