Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Референдум в Швейцария с голямо значение

Референдум в Швейцария с голямо значение
22.02.16 20:25

Автор: Р. Караджов
Референдум в Швейцария с голямо значение

Референдумът ще засегне цените на храните и размера на инвестициите в страната


В последните години Женева стана един от най-важните центрове за търговия, като задмина борсите в Чикаго и Ситито в Лондон в някои стокови продукти и деривати


С едно гласуване на това може да се сложи край! На 28 февруари по предложение на леви партии, лица и политици бе иницииран референдум за забрана на спекулациите върху храните. Според левите политици и лобистките групи подкрепящи забраната, финансовите залози върху земеделските цени се отразяват негативно на земеделците и водят до волатилност на цените, което пък изостряло глада в по-бедните части на света.

Всъщност е точно обратното! От 80-те години насам гладът в световен мащаб постоянно намалява. За справка може да се видят данните на Food and Agriculture Organization, FAO (Организацията по прехрана и земеделие на ООН) по години.Това обаче едва ли вълнува някого (истината е последната инстанция), но подобна забрана със сигурност би изпратила на улицата и оставила без работа десетки хиляди (още първия ден), които ще се увеличат главоломно през следващите месеци и няколко години. Освен за пазара на труда, забраната ще е изключително негативна най-вече за селскостопанските производители, които изведнъж ще се окажат без пазар с реални цени и начини да защитят цените на продукцията си. Волатилността ще се засили, изкупните цени ще слязат значително, а продажните към крайния потребител ще се качат, което ще е негативно за потребителите.

Ще доведе до изнасянето на дейността на много компании, брокери и банки, вероятно към Лондон, които ще закрият офисите си в Швейцария. От Cargill заявиха, че ако бъде приета подобна забрана, може (да се разбира ''със сигурност'') просто да изнесат търговската дейност извън Швейцария. На 28-ми швейцарците ще гласуват и дали да въведат нови строги правила за изгонването от страната на чуждестранни престъпници.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0886