Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Норвегия вероятно ще тегли пари от инвестиционния фонд на страната

Норвегия вероятно ще тегли пари от инвестиционния фонд на страната
21.02.16 19:29

Автор: Р. Караджов
Норвегия вероятно ще тегли пари от инвестиционния фонд на страната

Правителството на Норвегия може да изтегли $ 10 млрд. от огромния си $ 820 милиарден държавен инвестиционен фонд, събиран от парите от петрола


ИМОТИ

През октомври 2015г правителството на Норвегия представи бюджет, включващ рекордни петролните приходи, но петролът се понижи с още 32% с което разби плановете на администрацията. Това обаче не значи, че със сигурност ще бъдат продавани акции, облигации или имоти от портфейла на фонда. 

Сегашната доход на инвестиционния фонд, който включва лихви, дивиденти, приходи от наем и така нататък, е почти еквивалентна на бюджетния дефицит и може да осигури около $ 23.27 млрд. (около kr 200 млрд.) така, че едва ли ще се наложи продажба на активи.Заради спадащите цени на акциите и рекордно ниските лихви обаче, приходите на фонда не са на желаните от мениджърите му нива, но това не е проблем който не е бил очакван. Скоро правителството качи някои данъци, за да се справи с интеграцията на бежанците в страната, а кроната както бях споменал преди време навлезе в обезценяване, което ще спести част от разходите заради инфлацията, така, че най-вероятно дивидентите ще покриват дефицита поне в близко бъдеще. Норвегия заедно с Канада и Великобритания е една от страните най-силно засегнати от понижението в цените на петрола. 

За разлика от арабските държави ($ 8-9), Русия ($ 17-19), Иран ($ 12-13) и дори САЩ ($ 35-40), норвежкият петрол е сравнително скъп за добиване при себестойност около $ 40-65 за барел. За разлика обаче от сравнително диверсифицираната канадска икономика и още по-диверсифицираната британска, Норвегия е по-силно зависима от приходите от петрол и газ. Освен на дивидентите от корпорация Statoil, държавата разчита на данъците върху петрола, които съставляват една голяма част от бюджета на Норвегия.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0688