Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / 5 млн. електромера си търсят доставчик

5 млн. електромера си търсят доставчик
20.02.16 16:51

Автор: Основен източник, Capital.bg
5 млн. електромера си търсят доставчик

Предстоящото пълно отваряне на пазара на електроенергия доведе до истински сблъсъци между търговците
В последните няколко месеца в сектора с търговия с електроенергия се разгоря истинска война с обвинения в дъмпинг, фалирали търговци, крадене на клиенти и удари под кръста.


А и ако не сте разбрали, цената на тока в последния месец падна драстично. Причината е очакваното пълно отваряне на пазара на ток от април. Досега на свободно договорени цени (т.е. не определени административно от Комисията за енергийно и водно регулиране) още преди едно десетилетие излязоха няколко големи индустриални предприятия, а от средата на 2013 г. към нерегулирания пазар се запътиха и фирмите на средно напрежение.

Сега битката е за привличането на малките фирми и битови клиенти, които също би трябвало да могат свободно да избират своя доставчик от пролетта. И ако кампанията, която трябва да информира тези потребители за възможностите, които ще им предостави свободният пазар, все още предстои, то търговците на електроенергия вече са в пълно бойно снаряжение. По данни на КЕВР става въпрос за около 5 млн. електромера (но по-малко клиенти) на ниско напрежение, с 50% от годишното потребление на ток у нас. Във финансово изражение това означава над милиард и половина лева, които могат да си намерят различен търговец. В момента от 11 500-те клиента на свободния пазар близо 60% са избрали търговец, който не е част от групата на трите ЕРП-та ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Дори и значително по-малък процент от фирмите и домакинствата от април да изберат друг търговец, това ще доведе до сериозно разместване на пазара.При фирмите става дума за борба за около 200 000 клиента (точното число не е ясно, тъй като ЕРП-тата разполагат само с броя на електромерите). Големите, ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про вече започнаха искат или не промяна в политиката си и подготовка за борба помежду си и с другите търговци. Преди няколко седмици Енерго-про представи своята онлайн система, чрез която клиентите директно могат да подпишат договор, избирайки най-подходящата за тях оферта. Тези договори обаче могат да влязат в сила, когато излизането на ниско напрежение на пазара стане възможно, което се очаква съвсем скоро. ЧЕЗ електро прави оферти и сключва договори за всякакъв тип обекти по всяко време. За да влезе договорът в сила обаче, има клауза с условия, които първо трябва да се изпълнят. От EVN трейдинг коментираха, че не разделят клиентите по ниво на присъединяване, по големина на фирмата или по бранш. ''Всички клиенти, които имат желание да сменят своя доставчик на свободния пазар, могат да се свържат с нас и ще получат оферта'', посочиха от компанията. 

Битката за клиенти е вече повсеместна и търговците като цяло атакуват във всички сегменти на пазара. Има търговци, които се опитват да бъдат фокусирани върху определен сегмент клиенти, а при други разчита да доставя електроенергия на клиенти, с които вече има отношения. Повечето компании признават, че за тях не е важно къде териториално е разположен даден клиент или на какво напрежение е, за да получи оферта.

Че конкуренцията на пазара на електроенергия все повече се задълбочава, показват и обвинения за това доколко честна е играта. Според някои компании, тъй като ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про притежават електроразпределителна мрежа, те имат цялата информация за потреблението на клиентите, което е ключово, за да може да се направи достатъчно прецизна оферта за излизането им на свободния пазар. Тази информация обаче не е достъпна за други търговци. От компании на търговци на електроенергия коментират, че когато подадат искане от името на свой клиент за смяна на доставчика (в мрежовия оператор), той веднага е атакуван с оферта от търговеца на съответното ЕРП. Друго наблюдение на търговци е, че техните конкуренти от ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про използват активите на крайните снабдители за регулирания пазар като коли, персонал и други, което естествено сваля техните разходи. Често процедурите по смяна на доставчика се възпрепятстват и много често не се спазват сроковете. В същото време, когато става въпрос за клиенти, които искат да преминат на свободния пазар, но към търговеца, свързан със самото ЕРП, нужните стъпки се правят много по-бързо и безплатно. Още през 2013 г. Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на пазара на електроенергия, имаше дори обиски и изземване на документи, но до момента то все още няма резултат.

Борбата за спечелването на клиенти на свободния пазар има и друго измерение, което се нарича цена. На пръв поглед търговците сякаш нямат много ходове за лавиране. Производителите, от които може да се купи на вътрешния пазар, не са много - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", Националната електрическа компания и малки количества от частните централи или от централите за възобновяема енергия, които продават на свободния пазар произведеното над квотите с преференциалните тарифи за електроенергия, определени им от регулатора. Естествено повечето търговци купуват електроенергия и от чуждите борси, а отскоро и от местната. Така цената на микса от енергии, който всеки търговец формира, зависи от неговите собствени умения. В момента на пазара на електроенергия има много излишък, като една от причините за това е топлото време, а другата е сривът на цените на регионалния пазар. Дерегулирането на пазара сваля цени, вместо да вдига, както заплашваха някои негови противници, което е добре за потребителите.На пазара има първия провал - миналата година фалира свързаната с Иво Прокопиев - Енемона АД, което остави клиентите на компанията да разчитат на доставчика от последна инстанция, чиито цени са високи. Така, че при сключване на договор за смяна на доставчик, изключително много трябва да внимавате на кого се доверявате. Кои са собствениците на компанията търговец, дали имат добро име през годините като бизнесмени, дали са се справяли сами в конкурентна среда или са зависили само от връзки и протекции, дали са с дискредитирана биография.  
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0652