Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Baltic Dry Index никога в историята си не е бил толкова ниско

Baltic Dry Index никога в историята си не е бил толкова ниско
18.02.16 20:43

Автор: Р. Караджов
Baltic Dry Index никога в историята си не е бил толкова нискоИндексът който през ноември 2015 падна под 500, в момента е на 307, като само преди дни, на 10 и 11 Февруари бе счупил и този си печален рекорд


Това е на 97.54 % по-ниско от върха от май 2008 г. когато индексът бе на нива от 11 771. Проблемите в корабоплаването както съм споменавал се дължат на увеличението на корабите в обръщение през последните години (около и над 50 000), някои от които до голяма степен са купени на гърба на големи дългове.Със спадане на цените на суровините, кризата в Китай и други фактори, тези кораби са все по-малко печеливши което води и до увеличаване на броя на зомбитата. Зомби* (кораби или компании) са тези, които могат да направят достатъчно пари, за да изплати лихвите по дългове за корабите си, но не достатъчно, за да връщат обратно главницата по дълга. В резултат на това те съществуват в състояние на непрекъснато плащане на дълговете, но не правят никакви пари, нито могат да намалят дълговете си. За спад в навлата допринасят и ниските цените на горивата, макар те да не са от толкова големите фактори в разходите, или поне така съм чувал от специалисти на които имам доверие. 

Корабите обаче все още държат високи цени (въпреки, че поевтиняха в последните години), но наемът по тях е паднал толкова, че в някои случаи наистина е по-евтино да се наеме неголям товарен кораб на ден, отколкото скъпа кола като Rolls-Royce, Aston Martin, Ferrari или луксозна яхта.

* Във връзка с това, се сещам, че само преди дни около 1 милион човека в нашата страна бяха описани в това състояние - така, че за България смело може да се каже, че е страната на зомбитата.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2517