Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Rio Tinto реже дивиденти

Rio Tinto реже дивиденти
11.02.16 18:57

Автор: Wall Street Journal
Rio Tinto реже дивиденти

Rio Tinto реже изплащането на дивиденти, след като изпрати 2015 г. със загуба.
Сривът в цените на суровините доведе до свиване на печалбите в една от най-големите добивни компании в света


Rio Tinto съобщи, че вече няма да може да изпълнява обещанието си пред инвеститорите да задържи или леко да покачва дивидента си всяка година. Корпорацията признава, че е изтълкувала погрешно търсенето на суровини и стоки от страна на Китай (Китай купува три от всеки пет тона желязна руда, търгувана по море) и надценила потенциалната възвръщаемост от агресивната експанзия на производството на желязна руда от Австралия до Канада през последните години.  

През последните години Rio похарчи милиарди долари за разширяване на мините и производството си. За сметка на инвеститорите, които дълги години оказваха силна инвестиционна подкрепа за нови мини, Rio Tinto най-вероятно ще изплати дивидент, приблизително равен на половината от този за 2014 г., който бе $ 2,15 на акция. През тази финансова година британо-австралийската мултинационална корпорация със седалище в Лондон Rio Tinto Group, възнамерява да плати пълен дивидент от поне $ 1,10 на акция, което ще бъде равно на плащания към акционерите за $ 2 млрд. През 2015 г. Rio Tinto изгуби $ 866 млн. спрямо годишната печалба от $ 6,53 млрд. през 2014 г. Печалбата бе изядена от разходи за обезценки за $ 1,8 млрд. заради проекта за желязна руда Симанду в Гвинея и заради урановите активи в Австралия и Канада. Rio Tinto инкасира и валутни загуби (разлики във валутните курсове) и загуби от търговия с деривати за $ 3,3 млрд. След като се изключат еднократните ефекти, печалбата на Rio Tinto намалява с 51% до $ 4,54 млрд. 

Заради ниските цени на суровините печалбата на Rio Tinto от поделението за желязна руда намаля с 45%, дори когато доставките нараснаха с 11% на годишна база, а печалбата от медта и въглищата спадна с 27 %. Глобалните добивни компании ще публикуват финансовите си резултати в следващите седмици. Въпреки, че акциите през последния месец, то представянето им се счита за относително силно в сравнение с конкурентите от ранга на BHP Billiton Ltd., Anglo American PLC и Glencore PLC.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1479